για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

εκλογές καθηγητών: ελλείψει κινήματος, «κοινοβουλευτική» αποτύπωση

του Αλέξη Φυτσιλή από τις Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών
Οι εκλογές για Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ Καρδίτσας διεξήχθησαν μέσα σε μια αρνητική συγκυρία τόσο για τα δικαιώματα των καθηγητών όσο και συνολικά για τα λαϊκά δικαιώματα. Το μείγμα διάψευση προσδοκιών-απογοήτευση, σε συνδυασμό με τη πάνω από δίχρονη (απεργία Σεπτέμβρης ’13) κινηματική αδράνεια, οδήγησαν τη πλειοψηφία των εκπαιδευτικών που ψήφισαν (λιγότεροι από τους μισούς που εργάζονται στα σχολεία της Καρδίτσας) να εκφραστούν εκλογικά «κοινοβουλευτικά».
Εννοούμε ότι σ’ αυτό το δυσμενές περιβάλλον, λειτούργησε η γενικότερη αναφορά στα πολιτικά κόμματα και τις παρατάξεις τους, με αποτέλεσμα αυτές να κυριαρχήσουν στις εκλογές αν και με αντίστροφη σειρά από τις βουλευτικές. Αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά ότι όταν δεν υπάρχουν αγώνες και αντιστάσεις, πόσο λίγη σημασία έχει η συνδικαλιστική παρουσία και δράση στο σωματείο.
Έτσι το ΔΣ της ΕΛΜΕ «θυμίζει» Βουλή, με ΔΑΚΕ και ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ να έχουν την πλειοψηφία στο ΔΣ με μόνη άλλη παρουσία το ΠΑΜΕ. Μπορεί να δούμε τσακωμούς ανάμεσα σε ΔΑΚΕ και ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ, αλλά σε καμιά περίπτωση δε πρόκειται να δούμε το σωματείο να κινείται σε αγωνιστική κατεύθυνση. Όπως έχει φανεί και σε επίπεδο ΟΛΜΕ όπου ΣΥΝΕΚ και ΔΑΚΕ συνεργάζονται, συμφωνούν και εισηγούνται μαζί, τη συνέχιση της αδράνειας του κλάδου. Ταυτόχρονα καβγαδίζουν για το «πάπλωμα», τις θέσεις στη διοίκηση.

Οι ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ μετά από αρκετό καιρό ξανάγιναν «εξωκοινοβουλευτικοί». Θεωρούμε ότι τόσο το γενικότερο κλίμα, όσο και ότι δεν είναι «ορατός» ο δρόμος της αντίστασης και πάλης που αναφέρονται οι ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ έπαιξαν ρόλο στην πτώση σε ψήφους. Ρόλο έπαιξε και το κατέβασμα κυριολεκτικά στο «και πέντε» των εκλογών του ψηφοδελτίου ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ.
Τέλος θέλουμε να αναφερθούμε σε ένα ζήτημα που καταλάβαμε ότι έπαιξε και αυτό ρόλο στο εκλογικό μας αποτέλεσμα και έχει ενοχλήσει αρκετούς συναδέλφους που νοιάζονται για την υπόθεση του προχωρήματος του κινήματος. Εννοούμε την ενότητα, σε αντιπαράθεση με τη διάσπαση, το χωριστά κλπ. Ειδικά μετά το τέλος(;) της ΕΝΩΤΙΚΗΣ-ΚΟΙΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ, σχήματος που τάραξε τα νερά και είχε θετική συμβολή, μόνο που σαλπάρισε πια σε αλλά νερά, αυτά της κυβερνητική στήριξης με μπόλικη κριτική βεβαίως και τη στελέχωση θέσεων διοίκησης. Πολύ περισσότερο που τα άλλα ψηφοδέλτια είχαν αρκετούς υποψηφίους σε αντίθεση με το δικό μας.
Δεν θα το αναλύσουμε σ’ αυτό το σημείωμα πλήρως, δηλώνουμε όμως ότι ήμασταν και είμαστε περισσότερο ενωτικοί  από διάφορους εμπόρους της ενότητας. Θεωρούμε ότι η ενότητα έχει περιεχόμενο, χρειάζεται ευθύ πολιτικό λόγο και στάση ενάντια σε εκλογικές μανούβρες και στρογγυλέματα.
Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε κινηθεί με την πλατύτερη απεύθυνση για τη στήριξη αγώνων και παρεμβάσεων στο σωματείο. Αναπτύξαμε τη μεγαλύτερη ενωτική δράση για να στηριχτεί και να δυναμώσει το κίνημα των εκπαιδευτικών. Αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι στο να συμβάλλουμε να συνεχίσει να κινείται ένα δυναμικό στις παρυφές του ΣΥΡΙΖΑ, ή να αναπαράγει ξανά αυταπάτες για μια καλύτερη εκδοχή του.
Επιμέναμε και θα επιμείνουμε στην κατεύθυνση της Κοινής Δράσης, με κάθε σχήμα, κάθε αγωνιστή, κάθε συνάδελφο, που θέλει να συμβάλλει για να ανθίσει η αντίσταση, για να μπει τέλος στην απογοήτευση και την ανημποριά, για να σηκώσουμε αγώνες απέναντι στην επίθεση του συστήματος,. Και δε θέλουμε καμιά ενότητα με την αδράνεια, με την υποταγή, με το αλισβερίσι, με τη διοίκηση.
Αυτά για την ώρα, και θα προσπαθήσουμε η ζωή να επιβεβαιώσει αυτή μας τη δήλωση, συμβάλλοντας θετικά στην ενεργητική εμπλοκή ενός πλατύτερου δυναμικού καθηγητών σε ένα κίνημα αντίστασης και αγώνα, για ΕΛΜΕ ταξική και αγωνιστική όχι κυβερνητική και συνδιαχειριστική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου