για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

πρόσφυγες και μετανάστες: θύματα των ίδιων εχθρών που έχει και ο λαός μας

του Γιώργου Καμαρέτσου, υποψήφιου με την εκλογική συνεργασία Κ.Κ.Ε.(μ-λ)-Μ-Λ Κ.Κ.Ε
Με οργή και θλίψη παρακολουθούμε τα τραγικά αποτελέσματα ενός διαρκούς εγκλήματος κατά των λαών και όλης της ανθρωπότητας σε απευθείας μετάδοση από τα μεσογειακά παράλια και τους δρόμους σε όλη πλέον την Ευρώπη. Τελευταία, αλλά όχι τελική εικόνα τα άψυχα κορμάκια των μικρών Κούρδων από τη Συρία που πνίγηκαν ανοιχτά της Αλικαρνασσού προσπαθώντας να περάσουν στην Κω.
Εικόνες που δε θα μπορούσαν ν’ αποδώσουν καλύτερα τις συνέπειες της εγκληματικής πολιτικής των ιμπεριαλιστών απέναντι στους λαούς. Συνέπειες που έχουν ξαναζήσει οι λαοί –μαζί και ο δικός μας- στο κοντινό και μακρινό παρελθόν.
Όντας και ο ίδιος οικονομικός μετανάστης, όπως και τα αδέρφια μου, στη μετακατοχική περίοδο, ένιωσα τον πόνο και τα βάσανα του ξεριζωμού επιδιώκοντας την επιβίωση, χάνοντας μάλιστα και έναν αδερφό μου στον Καναδά, έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία και κατανόηση αυτών των ανθρώπων που θαλασσοπνίγονται αναζητώντας μια καλύτερη τύχη γι’ αυτούς και τα παιδιά τους προσπαθώντας να ξεφύγουν από τους πολέμους που προκαλούν οι ιμπεριαλιστές, από τη διάλυση των χωρών τους, την πείνα και την εξαθλίωση, ξεκινώντας ένα δικαιολογημένο αλλά απατηλό ταξίδι προς μια καλύτερη και ασφαλέστερη ζωή.
Μέχρι χθες οι πρόσφυγες κι οι μετανάστες προέρχονταν κυρίως από χώρες όπου βασίλευαν η εξαθλίωση, η ερημοποίηση, οι πόλεμοι κι οι βομβαρδισμοί, οι εθνικιστικές έριδες και φασιστικές δικτατορίες. Δεινά, που προκάλεσαν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις κυρίως των ΗΠΑ και της Ε.Ε που εδώ και χρόνια καταστρέφουν χώρες από την Αφρική μέχρι τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Σήμερα που στο “μάτι του κυκλώνα” των ανταγωνισμό τους βρίσκεται ξανά η Μέση Ανατολή και η Συρία, νέα κύματα ξεριζωμένων λαών γεννιούνται καθημερινά και εκατοντάδες χιλιάδες πλέον που εισρέουν από αυτές τις χώρες στη Ελλάδα, την Ιταλία και αλλού είναι πρόσφυγες πολέμου, με γνωστούς τους ενόχους.

Το πρόβλημα λοιπόν υπάρχει και έχει αιτίες. Το ζητούμενο είναι και θα είναι πάντα το ποια θα είναι η απάντηση των λαών απέναντι σ’ αυτό. Ιδιαίτερα σε μια χώρα σαν τη δική μας, με τη γεωπολιτική της αξία, αλλά και μια άρχουσα τάξη πλήρως εξαρτημένη απ’ τις διαθέσεις των ιμπεριαλιστών. Σε μια χώρα που οι ροές των μεταναστών είναι ιδιαίτερα μεγάλες λόγω της γεωγραφικής της θέσης.
Η αριστερά και ο λαός μας πρέπει να δει το πρόβλημα στις πραγματικές του βάσεις, ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, δε φεύγουν από τη χώρα τους γιατί “απλά” ψάχνουν κάτι καλύτερο, αλλά γιατί τους έχουν καταστρέψει οι ιμπεριαλιστές και ότι σε αυτό το έργο παίζει κάποιο ρόλο και η δική μας χώρα. Ότι το πρόβλημα των μεταναστών έχει την ίδια αιτία με το δικό του, οπότε πρέπει να έχει κοινή λύση.
Οι πραγματικά επαναστατικές αριστερές δυνάμεις πρέπει να προβάλουν ότι ο ελληνικός λαός, η εργατική τάξη, οι άνεργοι, η νεολαία, δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Αντίθετα έχουν κοινούς αντιπάλους: αυτούς που επιβάλλουν καθημερινά νέα αντιλαϊκά μέτρα και μνημόνια στο λαό μας αλλά και που οδηγούν άλλους λαούς στο ξερίζωμα απ’ τις πατρίδες τους.

Ο λαός μας έδωσε και συνεχίζει να δίνει τη δική του σκληρή μάχη ενάντια στους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της Ε.Ε Για να σταματήσει η χώρα μας να είναι ορμητήριο των ιμπεριαλιστικών επιδρομών. Για να φύγουν από τη χώρα μας οι βάσεις του ΝΑΤΟ. Για να πάψουν οι κυβερνήσεις μας να στέλνουν στρατό στις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών. Για να σπάσει και ο δικός μας λαός τα ιμπεριαλιστικά δεσμά. Για μας οι μετανάστες και οι πρόσφυγες όχι μόνο δεν είναι ‘’βάρος’’, αλλά αδέρφια, σύμμαχοι στον κοινό αγώνα που πρέπει να δώσουμε ενάντια στον κοινό μας εχθρό: τον ιμπεριαλισμό, το φασισμό και τον πόλεμο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου