για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

να ανατρέψουμε την αξιολόγηση, να φράξουμε το δρόμο στις απολύσεις

Η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να εφαρμόσει την αξιολόγηση, ένα πολυεργαλείο για απολύσεις, περικοπή μισθών, εντατικοποίηση και τρομοκράτηση των εργαζομένων στο Δημόσιο. Από αυτήν την κεντρική επιλογή της τρόικας και του κεφαλαίου δεν σκοπεύει να κάνει πίσω. Αυτό αποδεικνύει και η -καθαρά πολιτική- απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε την απόφαση της ΑΔΕΔΥ για απεργία-αποχή από τις διαδικασίες της αξιολόγησης ως παράνομη και καταχρηστική.
Οι εργαζόμενοι όμως ΕΧΟΥΝ άλλη γνώμη! Η  λεγόμενη αυτοαξιολόγηση δεν πραγματοποιήθηκε σε μαζική κλίμακα. Η μαζική απροθυμία να ενταχθούν στις διαδικασίες του νόμου 4250/14 και της αξιολόγησης εκφράζει τη θέλησή τους ν' αντισταθούν σ' αυτή την πολιτική, να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, ν' αγωνιστούν για τις συλλογικές τους κατακτήσεις.
Η απειθαρχία-ανυπακοή που αποτελεί την κεντρική γραμμή πλεύσης της συνδικαλιστικής ηγεσίας μπορεί να καθυστερήσει την εφαρμογή του νόμου αλλά δεν αρκεί. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι είναι εύκολο να παραδώσεις το αξιολογόχαρτο στο σωματείο σου, αφού δεν έχεις επί του παρόντος κάποια επίπτωση. Τι θα γίνει όμως όταν σκληρύνει τη στάση της η κυβέρνηση; Μπορεί μια απλή, σχεδόν διαδικαστική κίνηση να υποκαταστήσει τον ΜΑΖΙΚΟ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ αγώνα που είναι ολοφάνερα αναγκαίος και μπορετός;
Να το πούμε ευθέως: Οι κεντρικού χαρακτήρα επιθέσεις του συστήματος θέλουν κεντρικού χαρακτήρα αντιπαράθεση από τους εργαζόμενους. Το σύστημα την απεύχεται. Η συνδικαλιστική ηγεσία την αποφεύγει. Οι εργαζόμενοι ξέρουμε ότι οι νόμοι ανατρέπονται με ΣΟΒΑΡΟΥΣ, ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟΥΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΥΣ αγώνες. Αυτό φοβούνται κυβέρνηση και τρόικα. Γι' αυτό θέλουν ν' απαγορεύσουν τις απεργίες ή τις βγάζουν μέσω της δικαιοσύνης τους παράνομες. Είναι αυτό ακριβώς που έχουμε να κάνουμε.
Δημοσιεύουμε παρακάτω ανακοινώσεις της ΕΛΜΕ Καρδίτσας και του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Καρδίτσας σχετικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο της αξιολόγησης.

δεν συμμετέχουμε στη συγκρότηση ομάδων εργασίας και σε καμιά διαδικασία της αξιολόγησης
Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Καρδίτσας
«Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες
Την περσινή χρονιά ο κλάδος έδωσε τη μάχη κατά της αυτοαξιολόγησης, που επιχειρούνταν στο πλαίσιο της Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού έργου (Α.Ε.Ε.). Παρά το γεγονός ότι στην περιοχή μας δεν υπήρξαν σύλλογοι διδασκόντων που να υπέγραψαν πρακτικό άρνησης της αυτοαξιολόγησης,  είναι σαφές ότι αυτό δεν σημαίνει υιοθέτηση από τους συναδέλφους της λογικής του υπουργείου, αλλά, αντίθετα, ήταν αποτέλεσμα εκβιασμών και εκφοβισμού των συναδέλφων. Το Υπουργείο Παιδείας κατέφυγε και πάλι στον αυταρχισμό, δίνοντας εντολή στους διευθυντές, για να επιβάλει την Α.Ε.Ε.
Ίδια στάση και διάθεση καταγράφηκε σε όλο το Δημόσιο τομέα, όπου μαζικά οι δημόσιοι υπάλληλοι απείχαν από τη διαδικασία της αυταξιολόγησής τους, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να δώσει 3 παρατάσεις και πρόσφατα να ψηφίσει τροπολογία με την οποία παρακάμπτει τελικά την αυτοαξιολόγηση από τον υπάλληλο.
Μετά από προσφυγή και παρέμβαση της κυβέρνησης, κηρύχθηκε παράνομη και καταχρηστική από το μονομελές πρωτοδικείο Αθηνών η αποχή που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ. Έχει γίνει πλέον καθεστώς, η κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τη Δικαιοσύνη, για να υπονομεύσει το δικαίωμα στην απεργία, για να εμποδίσει τους αγώνες των εργαζομένων. Σύμφωνα μάλιστα με το σκεπτικό της απόφασης, η απεργία πρέπει να έχει ως στόχο να γνωστοποιήσει το ζήτημα, να προκαλέσει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης και δεν μπορεί να έχει μεγάλη διάρκεια και να πιέζει την κυβέρνηση μέχρι να λύσει το πρόβλημα! Στην ουσία απαγορεύει στους εργαζόμενους να διεκδικούν με απεργία την κατάργηση ενός νόμου που θίγει τα συμφέροντά τους και να στρέφονται κατά της κυβέρνησης! Μετά από αυτά, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ κήρυξε νέα αποχή απ’ όλες τις διαδικασίες της αξιολόγησης σε όλο το δημόσιο.
Τα παραπάνω αποκαλύπτουν ότι υπάρχουν διαθέσεις, υπάρχει το έδαφος ώστε το συνδικαλιστικό κίνημα να οργανώσει τον αγώνα, όχι μόνο για το μπλοκάρισμα, αλλά για την ανατροπή όλου του πλαισίου της Αξιολόγησης.
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Καρδίτσας τονίζει για άλλη μια φορά, ότι η όποια συμμετοχή στις ομάδες εργασίας και η κατάθεση οποιασδήποτε έκθεσης (ανεξάρτητα απ’ το περιεχόμενό της) θα χρησιμοποιηθεί από το Υπουργείο Παιδείας, για να νομιμοποιήσει, μέσω και της αξιολόγησης, την πολιτική των ταξικών φραγμών, της ανταγωνιστικότητας-κατηγοριοποίησης των σχολείων, των συγχωνεύσεων, της λιτότητας και της διαθεσιμότητας-απόλυσης εκπαιδευτικών. Για να αναδειχτούν και, κυρίως, για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα της εκπαίδευσης, απαιτούνται συλλογική δράση και αγώνες. Αυτό είναι το καθήκον μας – και όχι να γίνουμε συνένοχοι και διαχειριστές αυτής της κατάστασης, όπως επιδιώκει το Υπουργείο Παιδείας μέσω των ομάδων εργασίας της αξιολόγησης, των δεικτών, ερωτηματολογίων κ.λπ..
Για ν’ ανατραπεί το θεσμικό πλαίσιο της αυτοαξιολόγησης– αξιολόγησης και συνολικά η αντιλαϊκή πολιτική Κυβέρνησης-Ε.Ε.-Κεφαλαίου, η πολιτική των απολύσεων, της λιτότητας, των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση, απαιτείται ισχυροποίηση του μαζικού διεκδικητικού κινήματος, μέτωπο των εργαζόμενων και παρατεταμένος, διαρκής μαζικός αγώνας.
ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΟΜΑΔΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ:
α) Η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας της 24/3/14, με την οποία δινόταν εντολή στους Διευθυντές να ορίσουν ομάδες εργασίας, αλλά και οι ίδιες οι ομάδες που όρισαν οι διευθυντές δεν ισχύουν για φέτος, αφού οι ομάδες εργασίας αφορούσαν την περσινή χρονιά και συγκεκριμένη ενότητα της αυτοαξιολόγησης (τη δήθεν αποτύπωση της εικόνας του σχολείου).
β) Οι αποφάσεις της ΕΛΜΕ Καρδίτσας κατά της Αξιολόγησης, κατά της συγκρότησης ομάδων εργασίας από τους συλλόγους και γενικά οι αποφάσεις για τη μη συμμετοχή σε καμία διαδικασία της αξιολόγησης ισχύουν στο ακέραιο και τις υπενθυμίζουμε:
1.Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να μην εκδηλώσουν ενδιαφέρον για συμμετοχή στις σχετικές ομάδες εργασίας και τους συλλόγους καθηγητών, απορρίπτοντας την αξιολόγηση, να μη συγκροτήσουν καμία ομάδα εργασίας και να μην προχωρήσουν σε υποχρεωτική ανάθεση σε κανέναν εκπαιδευτικό, γιατί αυτό θα σημάνει την έναρξη της διαδικασίας της αξιολόγησης.
2.  Οι Διευθυντές να μην στηρίξουν και να μη συμμετάσχουν στην όλη διαδικασία.
3.  Σε περίπτωση όμως που συγκληθεί σύλλογος για την εφαρμογή της παραπάνω ή άλλης σχετικής εγκυκλίου, το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ προτείνει στο σύλλογο να καταγράψει, ως απόφαση, στο πρακτικό: «Ο σύλλογος καθηγητών του … σχολείου συντάσσεται και στηρίζει τις αποφάσεις της ΟΛΜΕ και της ΕΛΜΕ Καρδίτσας  ενάντια στην Αξιολόγηση και γι’ αυτό δεν μπορεί να συγκροτήσει τις σχετικές ομάδες εργασίας, που αφορούν τη διαδικασία της ΑΕΕ-αυτοαξιολόγησης».
γ) Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης των Προέδρων των ΕΛΜΕ και του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ «Κανένα στέλεχος της Δημόσιας Διοίκησης που αναλαμβάνει οποιονδήποτε ρόλο στην εφαρμογή της αξιολόγησης δεν έχει θέση στο συνδικαλιστικό κίνημα. Έξω οι αξιολογητές από τα συνδικάτα και τα σωματεία.».
δ) Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς σε ετοιμότητα τόσο για την αυτοαξιολόγηση, όσο και για την επικείμενη ατομική αξιολόγηση του Π.Δ. 152/13, και ενημερώνει ότι θα παρέμβει άμεσα και εξειδικευμένα σε κάθε εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας που θα αφορά την προώθηση της Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου (Α.Ε.Ε.).
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Καρδίτσας

Όχι στις απολύσεις και τη διάλυση των Ο.Τ.Α.
Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Καρδίτσας
Συμμετέχουμε στη ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ όλων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014, από τις 11.30 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου της πρωινής βάρδιας, που προκήρυξε η  Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
Ο Υπουργός των… απολύσεων κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εμμένει στην δέσμευσή του απέναντι στην τρόικα για χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην διάλυση και στη συνέχεια ιδιωτικοποίηση των Υπηρεσιών της προς τέρψη των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.
Είναι περισσότερο από εμφανές πως ο κ. Μητσοτάκης «προσπαθεί» με όλες του τις δυνάμεις να ανταποδώσει στον κ. Σαμαρά τα όσα κατέγραψε η ιστορία το 1993, όταν η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη «έπεσε» προτού ολοκληρώσει την θητεία της.
Κάνει το παν, εμμένοντας σε μια καταστροφική πολιτική που είναι αστείο πλέον να ονομάζεται «Διοικητική Μεταρρύθμιση» προκειμένου να «πέσει» το συντομότερο δυνατό η κυβέρνηση Σαμαρά!!! Οι εργαζόμενοι αλλά και η κοινωνία δεν πείθεται από τα ψεύδη του κ. Μητσοτάκη για δήθεν έλεγχο πλαστών πτυχίων και πιστοποιητικών.
Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ της διαδικασίας ελέγχου των πλαστών πτυχίων και πιστοποιητικών που ούτως ή άλλως βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και ένα χρόνο από τις υπηρεσίες των Δήμων!!!
Δεν θα σκύψουμε όμως το κεφάλι στον προσχηματικό επανέλεγχο με άλλα κριτήρια της μετατροπής των συμβάσεων σε Αορίστου Χρόνου.
Θα αγωνιστούμε με όλες τους τις δυνάμεις μας σε όσους ποινικοποιούν το αυτονόητο δικαίωμα στην εργασία και μάλιστα με μια φαιδρή και προβοκατόρικη διαδικασία. Ήδη, στο Δήμο Ρεθύμνου μόλις αντιλήφθηκαν την στόχευση των Ελεγκτών-Επιθεωρητών, που δεν ήταν άλλος από την προσπάθεια εξεύρεσης στοιχείων που θα «δικαιολογούσαν» την απόλυση εργαζομένων, αλλά και στο Δήμο Ασπροπύργου που άρχισαν να έρχονται σε μερίδα εργαζομένων «μπιλιετάκια» των Ελεγκτών-Επιθεωρητών που τους καλούσαν να αποδείξουν το αυτονόητο δικαίωμα τους να εργάζονται, βρίσκονται σε εξέλιξη καταλήψεις διαρκείας.
Ο αγώνας των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συνεχιστεί και θα ενταθεί!!!
Ας καταλάβουν επιτέλους πως πλέον δεν αγωνιζόμαστε ούτε για 5,00 ούτε για 10,00 ευρώ. Θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους και με κάθε μέσο προκειμένου να μην μας «κλέψουν» την δουλειά, την ανάσα, την ίδια μας τη ζωή. Ας πιστέψουν πως αν «μια χούφτα» αγωνιστριών καθαριστριών τους ταρακούνησε, ο αγώνας μεροκαματιάρηδων των 600,00 ευρώ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα τους κάνει να χάσουν τον ύπνο τους..!!!
ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ Ο.Τ.Α.
Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος  Απόστολος Ταξιάρχης 
Ο Γεν. Γραμ.  Σωτήριος Σούρλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου