για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

μια ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, μια ανακοίνωση του ΚΚΕ και τα αμείλικτα νούμερα της κάλπης

η ανακοίνωση της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας (ΕΔΩ)

η ανακοίνωση της ΚΟ Καρδίτσας του ΚΚΕ (ΕΔΩ)

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ πανηγυρίζουν για το «πρώτη φορά αριστερά» και για τις «τάσεις επανασυσπείρωσης». Πλην όμως οι κάλπες του Μάη, ευρωεκλογές και τοπικές, αυτό που κυρίως κατέγραψαν είναι ένα αποτέλεσμα που σφραγίστηκε από τους δυσμενείς πολιτικούς-ταξικούς συσχετισμούς του λαού απέναντι στις δυνάμεις του συστήματος της εκμετάλλευσης και της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης. Συσχετισμοί που καθορίστηκαν και από την κινηματική κάμψη-οπισθοχώρηση στην κυβερνητική επίθεση. Η αναμονή και η υποχώρηση που επιβλήθηκαν στο εργατικό-λαϊκό κίνημα «ενόψει» της κάλπης, με κύρια ευθύνη των ρεφορμιστικών δυνάμεων της Αριστεράς και άλλων, αποκάλυψαν και τα όρια των κοινοβουλευτικών-εκλογικών αυταπατών. Αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ότι οι κάλπες όχι μόνο δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το μαζικό κίνημα αντίστασης και διεκδίκησης, αλλά ούτε να τροποποιήσουν ουσιαστικά τους πραγματικούς πολιτικούς συσχετισμούς υπέρ του εργαζόμενου λαού.
Από την άλλη, τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών αποτελούν μία σαφή καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής της επίθεσης στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζόμενων. Εκφράστηκε και στην κάλπη η οργή και η αγανάκτηση του λαού απέναντι στην συγκυβέρνηση.  ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αποδυναμώθηκαν παραπέρα και έχασαν εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους σε σχέση με τις εκλογές του Ιούνη 2012. Πάνω από 520.000 ψήφοι έχασε η ΝΔ πανελλαδικά, περίπου 300.000 ψήφοι οι απώλειες του ΠΑΣΟΚ. Πολλαπλάσιες οι απώλειές τους αν οι συγκρίσεις γίνουν με τις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2009. Τα άλλοτε πανίσχυρα κόμματα του δικομματισμού που αθροιστικά συγκέντρωναν ποσοστά 70%, 80%, 90%..., σήμερα μετά βίας συγκεντρώνουν 31%. Αυτό αποτυπώθηκε και στην Καρδίτσα όπου, σε σύγκριση με τον Ιούνη του 2012, η ΝΔ έχασε 9.187 ψήφους και 4.764 έχασε το ΠΑΣΟΚ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο νικητή των ευρωεκλογών, δεν κατέγραψε καμία δυναμική, ούτε σε ψήφους ούτε σε ποσοστά. Παρόλο που εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι αποδεσμεύτηκαν από την επιρροή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε τα πανελλαδικά ποσοστά του κατάφερε να αυξήσει (26,89% το 2012, 26,57% στις ευρωεκλογές του Μάη), ούτε να κερδίσει ένα κομμάτι αυτού του κόσμου. Αντίθετα είδε τις ψήφους του να μειώνονται κατά 136.000. Αυτό εκφράστηκε και στη Καρδίτσα που από 20.752 ψήφους τον Ιούνη του 2012 έπεσε στις 11.702 (περιφερειακές) και στις 19.971 (ευρωεκλογές). Πολύ χειρότερα είναι τα αποτελέσματα για το Δήμο Καρδίτσας όπου το «πλατύ» και «πολυσυλλεκτικό» δημοτικό σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ (Καρ.Πο.Σ.) πήρε πολύ λιγότερους ψήφους (9.359 οι ψήφοι του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνη του 2012, 5.028 οι ψήφοι του Καρ.Πο.Σ.)
Το ΚΚΕ, παρότι πανελλαδικά αύξησε τις ψήφους του κατά 72.000 (αύξηση πολύ μικρή αν τη συγκρίνουμε με τους εκατοντάδες χιλιάδες που γύρισαν τη πλάτη στα κόμματα της συγκυβέρνησης),  το εκλογικό του αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, τόσο πανελλαδικά όσο και στην Καρδίτσα, ήταν κάτω από το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών του α΄ γύρου, δείχνοντας ότι το κόμμα αυτό παραμένει ευάλωτο στα διλήμματα της κάλπης και των αυταπατών που και το ίδιο καλλιεργεί για τη «δύναμη» της ψήφου. Στο Νομό μας από 9.496 ψήφους στην α’ Κυριακή των περιφερειακών, στις ευρωεκλογές έπεσε στις 4.900 ψήφους, περίπου στα ίδια με τον Ιούνη του 2012 που πήρε 4.775 ψήφους. Όσο για το Δήμο Καρδίτσας, πήρε 2.565 ψήφους, δηλ. περίπου όσο και τον Ιούνη του 2012 (2.466 ψήφους) και σε κάθε περίπτωση πολύ πιο κάτω από προηγούμενες δημοτικές εκλογές του 2010 που πήρε 7.744 ψήφους.
Τα νούμερα λοιπόν δεν προσφέρονται για πανηγυρισμούς. Και αν συνυπολογίσουμε τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής καθώς και τις ψήφους στα διάφορα αναχώματα (ΠΟΤΑΜΙ, Γέφυρες κλπ) που θα χρησιμοποιηθούν στην επιχειρούμενη ανασύνθεση του αστικού πολιτικού συστήματος, τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα για το λαό και το κίνημα. Το μετεκλογικό σκηνικό, όπου βαθαίνει η ένταση της επίθεσης κυβέρνησης και ιμπεριαλιστών, διαμορφώνεται σε όλο και πιο αντιδραστική κατεύθυνση.
Οι εκλογές τέλειωσαν και μαζί διαψεύστηκαν και οι εκλογικές αυταπάτες της «αριστεράς» μας («στις 25 ψηφίζουμε και φεύγουν»…). Για άλλη μια φορά καταδείχτηκε ότι η λαϊκή υπόθεση δεν ενισχύεται στις κάλπες αλλά στους δρόμους του αγώνα και της διεκδίκησης. Σ’ αυτούς τους δρόμους επείγει να συγκροτηθεί ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ και ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ των εργατικών-λαϊκών δυνάμεων απέναντι στις δυνάμεις του συστήματος. Είναι ο μοναδικός δρόμος που μπορεί αποτελεσματικά και νικηφόρα να απαντήσει στην επίθεση.

Μ.Λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου