για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Τιμωρούν τους αγώνες

4 Γυμνάσια της Καρδίτσας (2ο - 4ο - 5ο και 6ο), όλα τα Γενικά Λύκεια καθώς και τα 2 ΕΠΑΛ, όπως και τα Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ σε Σοφάδες, Παλαμά, Μητρόπολη και Μουζάκι (σύνολο 20 σχολεία) καλούνται με απόφαση της ΠΔΕ Θεσσαλίας να κάνουν "μαθήματα" αναπλήρωσης της ύλης λόγω καταλήψεων στο τριήμερο 23-24-25/4.
Η ΕΛΜΕ Καρδίτσας με ανακοινώσεις της κατήγγειλε αυτή την υποκριτική και «τιμωρητική» απόφαση ενώ χθες Μ. Τετάρτη 16 Απρίλη, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες ΕΛΜΕ της Θεσσαλίας, πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΠΔΕ Θεσσαλίας, απ’ όπου βέβαια η διευθύντρια φρόντισε να λείπει δηλώνοντας «ασθένεια».
Χαρακτηριστικό της κυβερνητικής υποκρισίας είναι το 2Ο ΕΠΑΛ που μπαίνει στο «πρόγραμμα αναπλήρωσης» ενώ φέτος έχουν χαθεί πολλές εκατοντάδες διδακτικές ώρες, όχι τόσο από τις μαθητικές καταλήψεις όσο από τα κενά εκπαιδευτικών που εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να υπάρχουν! Εξ άλλου οι ολιγοήμερες μαθητικές καταλήψεις με αυτό ακριβώς το αίτημα έγιναν: Οι μαθητές διεκδικούσαν καθηγητές για να κάνουν μάθημα! Το Υπουργείο λοιπόν θεωρεί ότι «καλώς χάθηκαν» και συνεχίζουν να χάνονται ώρες εξ αιτίας της πολιτικής των απολύσεων και διάλυσης των σχολείων. Αυτές που δεν αποδέχεται είναι μόνο οι ώρες των μαθητικών αγώνων!
Ανακοίνωση για το ζήτημα έβγαλε και η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Μ. Καρδίτσας


Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Μαθητών Ν. Καρδίτσας για την αναπλήρωση μαθημάτων στις διακοπές του Πάσχα
Με  την 1396/Γ2 (ΦΕΚ τΒ 2530) Υπουργική απόφαση και το ΠΔ 170/13 (ΦΕΚ τ.Α 274), υποχρεώνονται καθηγητές και μαθητές να αναπληρώσουν ώρες μαθημάτων στις ημερομηνίες 23, 24 και 25 Απριλίου 2014  για τις ημέρες που “χάθηκαν” εξ’ αιτίας των καταλήψεων των μαθητών. 
Είναι υποκρισία και μέτρο τιμωρίας. Η κυβέρνηση επιχειρεί να "τραβήξει το αυτί" όσων μαθητών δεν συμβιβάστηκαν με τις ελλείψεις σε καθηγητές, τα κενά σε όλη την Ελλάδα, με την υλοποίηση του νόμου για το "νέο λύκειο", με την κατάργηση των ειδικοτήτων σε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ.
Των μαθητών όπου μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες και τα μαθητικά συμβούλια αγωνίστηκαν ακριβώς ενάντια σε αυτήν την κατάσταση που η κυβέρνηση με την πολιτική της έχει διαμορφώσει μέσα στα σχολεία, τις χιλιάδες διδακτικές ώρες που χάθηκαν και συνεχίζουν να χάνονται από την αρχή της χρονιάς.
Το πρόβλημα δεν είναι οι αγώνες που αναπτύχθηκαν για να υπάρχουν καθηγητές και βιβλία σε όλα τα σχολεία, για να μην καταργηθεί καμία ειδικότητα, για να υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση από το κράτος, οι αγώνες ενάντια στο κλείσιμο σχολείων, στις συγχωνεύσεις και στα 30άρια τμήματα.
Το πρόβλημα είναι η άσχημη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μέσα στα σχολεία, η εφαρμογή του "νέου λυκείου" και της τράπεζας θεμάτων με αποτέλεσμα οι καθηγητές να "τρέχουν την ύλη" ώστε τυπικά να την ολοκληρώσουν. Οι μαθητές να καλούνται να "εμπεδώσουν..;" ύλη που φτάνει μέχρι και τις 20 και 30 σελίδες ανά μέρα και μάθημα.
Η τρομοκράτηση πάει παρέα με την εφαρμογή του νόμου για το "νέο λύκειο" που επιβεβαιώνεται πως πρόκειται για ένα νόμο που επιτίθεται άγρια στα παιδιά των εργαζομένων, στερώντας τους το δικαίωμα στην μόρφωση.
Κανένας μαθητής να μην παραιτηθεί από το δικαίωμα να αγωνίζεται ενάντια στην πολιτική που τσακίζει τις ανάγκες και τα όνειρά του, να διεκδικεί να μορφώνεται με όρους, να παλεύει για το μέλλον και τη ζωή του αποφασίζοντας μέσα από συλλογική συζήτηση και δράση.
Δεν μπορεί να είναι αυτή η Ελλάδα που ονειρεύτηκαν οι γονείς και οι προγονοί μας, η Ελλάδα που διδαχθήκαμε μέσα απ' την ιστορία.
Δεν μπορεί να είναι αυτή η Ελλάδα του πολιτισμού, της Δημοκρατίας, της Επιστήμης, του ανθρωπισμού, των υψηλών ιδανικών, που φώτιζαν και οδηγούσαν τον κόσμο.
Διεκδικούμε:
 Να παρθεί πίσω το Προεδρικό Διάταγμα για μάθημα μέσα στις διακοπές του Πάσχα.
Να μην δοθούν οι εξετάσεις στην Α' λυκείου από τράπεζα θεμάτων. Οι εξετάσεις στο σχολείο να έχουν μόνο ενδοσχολικό προαγωγικό χαρακτήρα με την ευθύνη των εκπαιδευτικών, πάνω στην ύλη που έχει διδαχθεί
Για το Δ.Σ.
Νασιόπουλος Κων/νος - Μαυρογιάννης Μανώλης

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ σχετικά με την αναπλήρωση μαθημάτων λόγω καταλήψεων
Το Υπουργείο Παιδείας τα τελευταία χρόνια δημιουργεί όλο και πιο ασφυκτικές πιέσεις μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων σε όσους αντιστέκονται στην πολιτική Κυβέρνησης – Ε.Ε. Όσοι αγωνίζονται για ένα άλλο σχολείο σύγχρονο, δημόσιο, δωρεάν, δημοκρατικό, που θα λειτουργεί με γνώμονα τις μορφωτικές  ανάγκες του λαού, θεωρούνται εχθροί του και αντιμετωπίζονται με επιστρατεύσεις, συκοφαντίες και εκδικητικά μέτρα.
Οι μαθητικές κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, με τις οποίες διεκδικούσαν το αυτονόητο, δηλαδή καθηγητές για να διδάξουν ή έθεταν αιτήματα σχετικά με την υλικοτεχνική υποδομή του σχολείου τους, έγιναν αφορμή για έκδοση νομοθετικών ρυθμίσεων που προβλέπουν διεξαγωγή μαθημάτων μέσα σε σχολικές διακοπές και παρατάσεις του σχολικού έτους.
Είναι τουλάχιστον υποκριτικό το ενδιαφέρον του Υπουργείου Παιδείας να αναπληρωθούν, ακόμα και με λογιστικό τρόπο, τα μαθήματα που δεν πραγματοποιήθηκαν κατά τις ημέρες των μαθητικών καταλήψεων. Το Υπουργείο έχει αποδείξει πως δεν ενδιαφέρεται για τα μαθήματα που χάνονται λόγω της δικής του αδιαφορίας για την κάλυψη των κενών των εκπαιδευτικών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν ασχολείται με το πως θα αναπληρωθούν τα μαθήματα, όταν το Δεκέμβρη του 2013 υπήρχαν πάνω από 2000 κενά εκπαιδευτικών. Δεν απαντά τέλος πως θα αναπληρωθούν τα μαθήματα στις κατηργημένες ειδικότητες των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ, όπου χιλιάδες ώρες δεν πραγματοποιήθηκαν. Με τι εφόδια θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις αυτοί οι μαθητές των ΕΠΑΛ; Το Υπουργείο δεν ασχολείται με όσα όφειλε και οφείλει να πράξει και αποποιείται πλήρως των ευθυνών του.
Το Υπουργείο Παιδείας με την 1396/Γ2 (ΦΕΚ τ.Β 2530) Υπουργική Απόφαση και το ΠΔ 170/13 (ΦΕΚ τ.Α΄274) επιβάλλει να γίνονται μαθήματα την Μ. Εβδομάδα (μέχρι 3 ημέρες). Παράλληλα, επιβάλλει παράταση του διδακτικού έτους, όταν οι ημέρες κατάληψης είναι περισσότερες από τρεις. Ουσιαστικά καταργεί παλαιότερες διατάξεις, που έδιναν δυνατότητα στους συλλόγους διδασκόντων να ρυθμίζουν κατά περίπτωση το θέμα αυτό. Πιστεύουμε πως αυτά τα θέματα πρέπει να ρυθμίζονται με κριτήρια παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά και με τη συνεργασία όλων των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας. Η παράταση του σχολικού έτους αποτελεί στην ουσία ποινή για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. Ασκεί πίεση στους μαθητές, με σκοπό να καταστείλει κάθε αντίδραση απέναντι στους αποδέκτες της καταστροφικής του πολιτικής της την οποία υφίστανται κατά κύριο λόγο οι μαθητές.
Το επόμενο βήμα είναι να ισχύσουν αντίστοιχες ποινές και για μας τους εκπαιδευτικούς, όταν απεργούμε.
Ζητάμε από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να λάβει όλα εκείνα τα απαιτούμενα μέτρα για τη μείωση της ύλης, σε όσα μαθήματα αυτό απαιτείται, συνειδητοποιώντας τις δικές του ευθύνες για τις ελλείψεις που δημιουργήθηκαν και τη φετινή χρονιά. Επίσης:
α. Η ΕΛΜΕ θα κηρύξει στάση εργασίας ώστε κανείς καθηγητής να μην κάνει μάθημα και καλεί την ΟΛΜΕ να κηρύξει αντίστοιχα στάση εργασίας ή απεργία  για τις ημέρες που θα οριστούν ως ημέρες  αναπλήρωσης.
β. δεν αποδεχόμαστε την εξαγορά μας, μέσω της υπερωριακής  αποζημίωσης για μαθήματα σε περίοδο διακοπών. 

Καμία αναπλήρωση, καμία παράταση του διδακτικού έτους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου