για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Προγράμματα « κοινωφελούς εργασίας» ΕΣΠΑ: εμπέδωση εργασιακών σχέσεων γαλέρας και στο δημόσιο.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που υλοποιείται μέσω ΕΣΠΑ με σαφή στόχο απ’τη μια-με πλασματικό τρόπο- να μειώσει το ποσοστό της ανεργείας, ενώ απ’την άλλη, ο κύριος και πραγματικός στόχος είναι το χτύπημα στη μόνιμη και σταθερή εργασία με δικαιώματα που καταχτήθηκαν με αίμα εδώ και έναν αιώνα.
Ενώ οι καθηγητές αυτές τις μέρες βρίσκονται σε κινητοποιήσεις προκειμένου να αποτρέψουν τις απολύσεις των σε διαθεσιμότητα συναδέλφων, η κυβέρνηση μέσω ΕΣΠΑ απειλεί όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο με απολύσεις και επαναπρόσληψης μέρος αυτών με το νέο καθεστώς γαλέρας, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, με μισθούς πείνας και χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα. Πριν λίγο καιρό επιδιώχθηκε με το ίδιο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ να προσληφθούν Νηπιαγωγοί, αλλά λόγω της αντίδρασης, ενώ υποχώρησαν προσωρινά, σήμερα προσπαθούν να επανέλθουν πατώντας πάνω στην ερήμωση της χώρας και της απόγνωσης των ανέργων.
Οι μισθοί των ενταγμένων στο πρόγραμμα θα φθάνουν τα 490 Ευρώ ενώ δεν θα έχουν δικαίωμα αναρρωτικής αδείας ούτε θα μπαίνουν στο ταμείο ανεργίας. Σημειωτέον ότι οι προσληφθέντες δε θα έχουν το δικαίωμα να ξανακάνουν τα χαρτιά τους στην όποια επόμενη προκήρυξη. Εργαζόμενοι μιας χρήσης!!!

Γνωρίζουμε ότι ο άνεργος είναι έρμαιο στις διαθέσεις του κεφαλαίου και ξέρουμε στην Καρδίτσα πόσοι φίλησαν «κατουρημένες ποδιές» για να μπουν στα πεντάμηνα. Φυσικά είναι ευθύνη του συνδικαλιστικού – εργατικού κινήματος, το οποίο όχι μόνο δεν μπόρεσε να αποτρέψει τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων αλλά, όπως  το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας, έγινε και σπόνσορας τέτοιων  προγραμμάτων! Άξιος ο μισθός τους!   Όμως ο στόχος του προγράμματος δεν είναι οι άνεργοι αλλά οι εργαζόμενοι Οι συνθήκες που διαμορφώνονται μέσω αυτών των προγραμμάτων είναι το μέλλον που μας επιφυλάσσουν. Φθηνή, ευέλικτη εργασία χωρίς δικαιώματα, κυριολεκτικά έρμαια υποκείμενα μιας παραγωγικής σχέσης που η ανθρωπότητα έζησε στην προ Οκτωβριανής επανάστασης.
Η απαξίωση και διάλυση του δημόσιου και δωρεάν σχολείου σε συνδυασμό με την «αξιολόγηση» στο δημόσιο θα επιφέρει νέες απολύσεις και νέους ανέργους που θα συνωστίζονται με τη σειρά τους στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» για μισό κομμάτι ψωμί. Έτσι η ΕΕ και το κεφάλαιο ξεμπερδεύουν με τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα στο δημόσιο ενώ η κυβέρνηση, υπηρετώντας αυτή την πολιτική, χρησιμοποιεί ως Δούρειο Ίππο τα εν λόγω προγράμματα για την άρση της μονιμότητας στο δημόσιο και τη θεμελίωση των νέων εργασιακών σχέσεων.
Με σύνθημα μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, Δημόσια και Δωρεάν υγεία και παιδεία, θα πρέπει να συγκροτήσουμε Μέτωπο Αντίστασης όλων των εργαζομένων απέναντι στην κατεδάφιση των δικαιωμάτων μας και τη βαρβαρότητα.   
            Ν.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου