για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

μαζική η αγροτική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Ιδιαίτερα μαζική, η μεγαλύτερη εδώ και πολλά χρόνια, ήταν η αγροτική συγκέντρωση και διαδήλωση που έγινε το Σάββατο 1 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη. Ιδιαίτερα μαζική ήταν και η συμμετοχή των αγροτών της Καρδίτσας με το πανό της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) να είναι επικεφαλής στη διαδήλωση των χιλιάδων αγροτών που – κυρίως – από τη Θεσσαλία και την Β.Ελλάδα πλημμύρισαν το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Έγινε συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου και στη συνέχεια μαζική πορεία με συνθήματα ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική μέχρι το χώρο της ΔΕΘ που γίνεται η AGROTIKA. Κεντρικό ζήτημα και αιτήματα αιχμής της αγροτικής κινητοποίησης είναι τα νέα φορομπηχτικά μέτρα της κυβέρνησης που λεηλατούν το αγροτικό εισόδημα και επιταχύνουν το ξεκλήρισμα των φτωχομεσαίων.
Αντιπροσωπείες της ΛΑΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ-ΑΑΣ και της οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ(μ-λ) συμμετείχαν στη διαδήλωση και μοίρασαν σχετικές ανακοινώσεις, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση στον αγώνα των αγροτών.

στο πλευρό της αγωνιζόμενης αγροτιάς
Για άλλη μια φορά οι ξωμάχοι της γης υποχρεώνονται από την κτηνώδη αντιλαϊκή-αντιαγροτική πολιτική των Μνημονίων που επιτάσσουν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και εφαρμόζει η δουλοπρεπής κυβέρνηση των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, να βγούνε στους δρόμους. 
Αυτή η πολιτική απέναντι στα χρόνια προβλήματα της αγροτιάς, συνεχίζεται και τώρα με τη φορολογία της αγροτικής γης, τις περικοπές στις ενιαίες ενισχύσεις, τις πρόσθετες εισφορές στον ΕΛΓΑ, την αντιδραστικής έμπνευσης επιβολή καθεστώτος φορολόγησης κι αυτού του ελάχιστου εισοδήματος της μεγάλης μάζας των φτωχομεσαίων παραγωγών αγροτικών προϊόντων, με βιβλία εσόδων-εξόδων. Ο φόρος επιβάλλεται στους αγρότες, με συντελεστή 13%, από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους μαζί με το φόρο επιτηδεύματος των 650 € το χρόνο, υποχρεώνοντάς τους και σε επιπλέον έξοδα προκειμένου να κρατούν λογιστικά βιβλία. Με νομοθέτημα που ψηφίστηκε πρόσφατα, προχωράει στην άρση της ασυλίας του σπιτιού τους, προκειμένου να γίνεται ο φορολογικός έλεγχος!
 
Το Υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει το μέτρο των προληπτικών κατασχέσεων ποσών εκ μέρους της Εφορίας για οφειλές προς το Δημόσιο (επιστροφές φόρου πετρελαίου και επιστροφές ΦΠΑ), ακόμα κι αν αυτές δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο φως» να μπει χέρι στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών που χρωστάνε στον ΟΓΑ και στον ΕΛΓΑ και να γίνονται παρακρατήσεις από τα κονδύλια των επιδοτήσεων που δικαιούνται.
Η κυβέρνηση παραβλέπει σκόπιμα το γεγονός ότι το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα μειώνεται με ραγδαίους ρυθμούς, (γύρω στο 4-5% ετησίως), αλλά και το έλλειμμα (1,9 δις €) στο Αγροτικό Εμπορικό Ισοζύγιο, για εισαγωγές αγροτικών προϊόντων που θα μπορούσαν να παραχθούν στη χώρα μας. Παραβλέπει ακόμα τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τον άμεσο κίνδυνο κατάσχεσης του 70% της υποθηκευμένης αγροτικής γης, από τις εισπρακτικές εταιρείες και της Τράπεζας Πειραιώς που απορρόφησε την ΑΤΕ, την αγροτοκτόνα ΚΑΠ, που οδηγούν στην πλήρη διάλυση της Γεωργίας-Κτηνοτροφίας-Αλιείας. 
Η ΕΕ στην προσπάθειά της να ξεφορτωθεί μια για πάντα από τους ώμους της το επικίνδυνο «βαρίδι» που λέγεται φτωχομεσαία αγροτιά, στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» της Ευρωπαϊκής Γεωργίας στην αντιπαράθεσή της με τους άλλους ιμπεριαλιστικούς πόλους, βάζει τώρα σε εφαρμογή τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική για την περίοδο 2014-2020, προσαρμοσμένη απολύτως στις ανάγκες των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα (προμηθευτές, μεγαλεμπόρους, αγροδιατροφικές αλυσίδες, αγροτοβιομήχανους και τραπεζικό κεφάλαιο), προκειμένου να πετύχουν, όπως αναφέρθηκε, τη συγκέντρωση της γης και τη συγκεντροποίηση της παραγωγής, προς όφελος των μεγαλοαγροτών, των γεωργικών επιχειρήσεων και των αγροδιατροφικών αλυσίδων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα.
Η Λαϊκή Αντίσταση-Αριστερή Αντιϊμπεριαλιστική Συνεργασία, συμπαραστέκεται στους αγώνες που ξεκίνησε ξανά η αγροτιά και εκφράζει τη θέλησή της να παλέψει με τις γνήσιες δημοκρατικές και αγωνιστικές δυνάμεις της φτωχομεσαίας αγροτιάς προκειμένου αυτές να πάρουν την πρωτοβουλία μέσα από γενικές συνελεύσεις των αγροτικών συλλόγων, έξω και πέρα από την χρεοκοπημένη δράση των αγροτοπατέρων για την προβολή και διεκδίκηση των άμεσων αιτημάτων, αλλά και την επιλογή μορφών πάλης που θα μπορούν να κάνουν πιο μαζικό και αποτελεσματικό τον αγώνα τους και να αναδείξουν σε πανελλαδικό επίπεδο τα κρίσιμα και πραγματικά αιτήματα της φτωχομεσαίας αγροτιάς που οδηγείται στη φτώχεια, την εξαθλίωση και τον αφανισμό. 
28.1.2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου