για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

ανεπιθύμητος ο εκπρόσωπος του γερμανικού ιμπεριαλισμού

ανακοίνωση του ΚΚΕ(μ-λ) 

για την επίσκεψη του Σόιμπλε


Μετά του κλυδωνισμούς που πέρασε το αστικό πολιτικό σύστημα, με αφορμή την επιλογή του να κλείσει την ΕΡΤ και με καθοριστική τη συμβολή των «απρόσμενων» λαϊκών αντιδράσεων που αυτή προκάλεσε, και αφού συμμορφώθηκε στις υποδείξεις και κατάφερε να «αποτρέψει» τις εκλογές στήνοντας τη νέα κυβέρνηση υποταγής στις επιταγές των ιμπεριαλιστών και εντατικοποίησης της επίθεσης στο λαό, οριστικοποιήθηκε ο ερχομός του Σόιμπλε στη χώρα μας για τις 18 Ιούλη.
Δέκα μήνες μετά την επίσκεψη της Μέρκελ στην Ελλάδα έρχεται για να εκφράσει τη στήριξή του σε μια κυβέρνηση της οποίας το μέλλον είναι ρευστό και αβέβαιο. Έρχεται για να εξασφαλίσει ότι αυτή η κυβέρνηση θα προχωρήσει ακόμη πιο αποφασιστικά, με όλο το ρίσκο που αυτό κουβαλάει να ξεσηκωθεί ο λαός, στην εφαρμογή των μέτρων που έχει αναλάβει, να περάσει αλλά και να εξυπηρετήσει τα ιδιαίτερα συμφέροντα του γερμανικού ιμπεριαλισμού, σε μια περίοδο που οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στη περιοχή, οικονομικοί, πολιτικοί και αλλά και στρατιωτικοί, οξύνονται και δημιουργούν πολλούς κινδύνους για τους λαούς. 

αναμόρφωση πολιτικού σκηνικού – η λύση μόνο από τα «κάτω»

ανακοίνωση της ΚΟ Καρδίτσας του ΚΚΕ
Τις πρόσφατες εξελίξεις που οδήγησαν και σε νέο κυβερνητικό σχήμα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, δεν είναι αποκομμένες από την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού που είναι σε εξέλιξη και αναμορφώνεται στη βάση του νέου διπολισμού.
Kαι αυτό γιατί η κυρίαρχη τάξη έχει δυσκολία να ενσωματώνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια, με τη δικομματική εναλλαγή μέσα από αυτοδύναμες κυβερνήσεις.
Η αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού περνάει μέσα από το δίπολο ΝΔ από τη μια - ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη. Με τους αναγκαίους δορυφόρους. Με ποιους βεβαίως δορυφόρους, θα φανεί πολύ σύντομα, όπως και με τι αντίστοιχα διλήμματα θα σερβιριστεί.

ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την ΕΑΣ Καρδίτσας

Η απαξίωση και το οικονομικό αδιέξοδο της ΕΑΣ Καρδίτσας βαραίνει τις κυβερνήσεις του γνωστού δικομματισμού - που μας κυβερνάει ακόμα και σήμερα - αλλά και τους τοπικούς αγροτοσυνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Οι εργαζόμενοι στην Ένωση έχουν υποστεί περικοπές μισθών κατά 20-25%, ενώ τους οφείλονται δεδουλευμένα έως και 3 χρόνων. Μέλη του ΔΣ των εργαζομένων έχουν γίνει αποδέκτες αναγκαστικών αδειών -«τιμωριών», ενώ οι συνεταιριστικοί υπάλληλοι καταγγέλλουν και άλλες αντεργατικές μεθοδεύσεις.  Εμείς γνωρίζουμε καλά ότι οι τελευταίοι που φταίνε για την «αμαρτωλή» ΕΑΣ είναι οι εργαζόμενοι και λέμε τα εξής:

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

μαύρα σύννεφα για τους εργαζόμενους στην ΕΑΣ Καρδίτσας

Περικοπές μισθών 20-25%, οφειλόμενες αποζημιώσεις και απλήρωτα δεδουλευμένα μέχρι και 3 χρόνων, αναγκαστικές άδειες-«τιμωρίες» σε μέλη του ΔΣ, ανασφάλιστοι εργαζόμενοι και άλλες αντεργατικές μεθοδεύσεις καταγγέλλουν οι συνεταιριστικοί υπάλληλοι της ΕΑΣ Καρδίτσας με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από τη «Νέα Ένωση». Αβέβαιο παρουσιάζεται και το μέλλον τους αφού δεν διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας και επικρέμονται απολύσεις. Οι κινητοποιήσεις τους πρέπει να βρουν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη εργαζόμενων και αγροτών. Οι τελευταίοι που φταίνε για την «αμαρτωλή» ΕΑΣ είναι οι εργαζόμενοι.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής: 

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

παράσταση διαμαρτυρίας της ΕΛΜΕ Καρδίτσας

Παράσταση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έγινε από την ΕΛΜΕ Καρδίτσας. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται και τα εξής:
Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν απ’ το 16ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ  και τα προβλήματα του κλάδου οξύνονται ακόμα περισσότερο. Ήδη χιλιάδες εκπαιδευτικοί ανά την Ελλάδα έχουν χαρακτηριστεί ως υπεράριθμοι. Στο Νομό μας μόνο, η εκτίμηση του ΠΥΣΔΕ είναι 245. Εάν λάβει κανείς υπ’ όψιν του την αύξηση του αριθμού των μαθητών σε 27 ανά τμήμα, το πρόβλημα οξύνεται κι άλλο.
Η ΕΛΜΕ Καρδίτσας είναι κατηγορηματικά αντίθετη στις υποχρεωτικές μετακινήσεις/μεταθέσεις συναδέλφων και φυσικά οι φημολογούμενες/αναμενόμενες απολύσεις αποτελούν κόκκινη γραμμή για το Σωματείο.

για την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας

ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Υπαίθρου Καρδίτσας του ΚΚΕ 
Με τον νόμο 4015/2011, το καπιταλιστικό σύστημα και οι υπηρέτες του (οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα του “ευρωμονόδρομου” και οι τριτοβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις, ΠΑΣΕΓΕΣ-ΓΕΣΑΣΕ-ΣΥΔΑΣΕ) επιχείρησαν να εκσυγχρονίσουν το νομικό πλαίσιο για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, παίρνοντας υπόψη και τις αλλαγές που θα προκύψουν μετά το 2014 με την αλλαγή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Στόχος είναι η επιτάχυνση της συγκέντρωσης πρώτ” απ” όλα της παραγωγής σε μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις καπιταλιστικού τύπου (ή με άλλα λόγια, η καταστροφή των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων με ταχείς ρυθμούς) καθώς και η αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής με βάση τα νέα δεδομένα στη διεθνή καπιταλιστική αγορά που έχει ήδη εκτοπίσει τα εγχώρια αγροτικά προϊόντα που εξάγονταν.

για το 1ο ιδρυτικό συνέδριο τιυ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

ανακοίνωση της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Ζούμε μια τρομακτική κοινωνική και πολιτική καταστροφή που συνοδεύεται από μια πρωτόγνωρη, για τις νέες γενιές, αντιδημοκρατική εκτροπή. Είναι επιτακτική η ανάγκη συγκρότησης ενός μαζικού ρωμαλέου λαϊκού μετώπου. Το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ περιλαμβάνει το τρίπτυχο: α) πολιτικός αγώνας για την ανατροπή της κυβέρνησης, β) κοινωνικές αντιστάσεις για να μην προχωρήσει η υλοποίηση των μνημονιακών πολιτικών και γ) συγκρότηση δικτύων αλληλεγγύης για να διατηρηθεί το αξιόμαχο και το αγωνιστικό φρόνημα του λαού, παράλληλα με την αντιφασιστική δράση, τις διεθνείς πρωτοβουλίες, την ενότητα της αριστεράς και την προγραμματική εμβάθυνση της ριζοσπαστικής αριστεράς. 

Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

να ανοίξει ο δρόμος στη λαϊκή πάλη – όχι στις νέες αυταπάτες

Μόλις ένα χρόνο μετά τις εκλογές, το κυβερνητικό σχήμα που προέκυψε από αυτές, δέχτηκε το πρώτο σοβαρό του πλήγμα. Έσπασε ο “αδύνατος κρίκος” του που ήταν η ΔΗΜΑΡ. Μια εξέλιξη που αν συνδυαστεί με τους απανωτούς ελιγμούς του Σαμαρά, οι οποίοι διαδέχτηκαν την επίδειξη πυγμής απέναντι στους εργαζόμενους της ΕΡΤ, βάζει σε καινούργιους και μεγάλους μπελάδες το πολιτικό σύστημα διαχείρισης στη χώρα μας. Μια εξέλιξη που σαφώς πιστώνεται στις έντονες λαϊκές αντιδράσεις από το κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά και στην αντίσταση των εργαζομένων της.
Ταυτόχρονα όμως ήταν και έκφραση μιας συσσώρευσης σειράς αντιφάσεων και αντιθέσεων στα πλαίσια του κυβερνητικού σχήματος από την ασκούμενη βάρβαρη πολιτική του σε βάρος των εργαζόμενων και υπέρ του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΔΝΤ, των ΗΠΑ.
Αποτελεί έκφραση του αγκομαχητού του πολιτικού προσωπικού της χώρας να ανταποκριθεί με συνέπεια και συνέχεια στην προώθηση απανωτών αντιλαϊκών μέτρων και της ανάγκης να στηρίζει την πολιτική του στην καταστολή, στη φασιστικοποίηση και σε ενέργειες που παραβίαζαν ακόμα και τα όρια της δικής του αστικής νομιμότητας.

το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ για την ΕΡΤ

Το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Καρδίτσας καταδικάζει την πραξικοπηματική έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία οι Υπουργοί της κυβέρνησης θα μπορούν να προχωρούν σε συγχωνεύσεις φορέων ή να αποφασίζουν για το κλείσιμό τους, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις συμφωνίες τους με την τρόικα.
Με την ίδια απόφαση που χαρακτηρίζει ολοκληρωτικά καθεστώτα, η κυβέρνηση βάζει «λουκέτο» στην Ε.Ρ.Τ., αδιαφορώντας για τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, με προφανή σκοπό να συνεχίσει το καταστροφικό της έργο στο Δημόσιο Τομέα. Είναι στο χέρι μας να αποτρέψουμε τα σχέδια της.

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

αντίσταση στις αναγκαστικές μεταθέσεις – απαιτούμε την παραίτηση των αιρετών

του Απόστολου Καραγιάννη,
μέλος του Δ.Σ της ΕΛΜΕ Καρδίτσας,
εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ – ΔΕΕ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Η αναγκαιότητα ανασύνταξης του συνδικαλιστικού κινήματος προβάλλει επιτακτικά μετά τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις στις εργασιακές μας σχέσεις.
Ζητούμενα η αξιοπιστία του συνδικαλιστικού μας λόγου και η αποτελεσματικότητα της δράσης μας Η σύνταξη των ονομαστικών πινάκων για τις αναγκαστικές μεταθέσεις είναι η επομένη μεγάλη μας πραγματική σύγκρουση σε αντίθεση με τη στημένη και εικονική «κονταρομαχία» της «απεργίας» που δεν έγινε.

αλληλεγγύη στον δάσκαλο Στέφανο Γκουλιώνη

Τμήμα Παιδείας ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Σε αναγκαστική αργία έχει τεθεί ο δάσκαλος Στέφανος Γκουλιώνης, διευθυντής του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, ο οποίος παραπέμφθηκε με το πειθαρχικό παράπτωμα της «ανάρμοστης για δημόσιο υπάλληλο συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας», στερούμενος έτσι, τη δουλειά του και τα 3/4 του μισθού του, μέχρι να εξεταστεί η υπόθεση του στο πειθαρχικό όργανο. Το «έγκλημά» του είναι η συμμετοχή στη διαδήλωση της 25ης Μαρτίου 2012 στη Λάρισα, μια κινητοποίηση που πραγματοποίησαν συλλογικότητες και σωματεία ενάντια στη λαίλαπα της μνημονιακής πολιτικής.

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

η χθεσινή συγκέντρωση για την κοινωνική ασφάλιση

Πολλοί οι φορείς που καλούσαν στη χθεσινή συγκέντρωση αλλά ελάχιστοι οι συγκεντρωμένοι. Με μια υπερβολή, θα μπορούσες να πεις ότι οι διοργανωτές ήταν περισσότεροι από τους συμμετέχοντες. Και παρότι βασικός διοργανωτής ήταν η ΕΟΑΣΚ, ελάχιστοι, μετρημένοι στα δάχτυλα ήταν οι αγρότες που συμμετείχαν. Χωρίς μαζικότητα λοιπόν, αναντίστοιχη με τις αναγκαιότητες της περιόδου και πιο κάτω από παλιότερες συγκεντρώσεις που έγιναν στην Καρδίτσα. Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε ότι για να κινητοποιηθεί ο κόσμος δεν αρκεί ένα κατεβατό υπογραφών από φορείς (που οι περισσότεροι μάλιστα είναι σφραγίδες) αλλά χρειάζονται πολύ περισσότερα.

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Κανένας εφησυχασμός! Καμία υποχώρηση! Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στις απολύσεις, ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ!

Εδώ και μια εβδομάδα οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ και εκατοντάδες χιλιάδες λαού και εργαζομένων δίνουν ένα μεγαλειώδη αγώνα ενάντια στη φασιστικού χαρακτήρα απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ και την απόλυση των 2.700 εργαζόμενων σε αυτή.
Αυτός ο αγώνας όχι μόνο εξέπληξε δυσάρεστα την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ που είχε ήδη συναποφασίσει το κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά στρίμωξε συνολικά το αστικό μπλοκ εξουσίας. Και από αυτό το στρίμωγμα αναζητά εναγωνίως διαφυγή. Με πρώτο και κύριο στόχο να σταματήσουν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις γύρω από το κτίριο της Αγίας Παρασκευής και να φέρουν τους εργαζόμενους προ τετελεσμένων.
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) είναι μια τέτοια απόπειρα διαφυγής. Όχι μόνο δεν μπορεί να θεωρηθεί νίκη των εργαζομένων (όπως με μεγάλη ευκολία διατυμπανίζουν κύκλοι της Αριστεράς) αλλά νομιμοποιεί το κλείσιμο της ΕΡΤ και την απόλυση των εργαζομένων της, ενώ παράλληλα ανοίγει το δρόμο και για το χτύπημα των κινητοποιήσεών τους.

χαστούκι στον Σαμαρά η απόφαση του ΣτΕ για τη δημόσια τηλεόραση

του Στέλιου Αναστασόπουλου
Γραμματέα της ΝΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

Η απόφαση του ΣτΕ είναι ένα μικρό βήμα προς τη διατήρηση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, την αποτροπή των απολύσεων, αλλά και το ουσιαστικό άνοιγμα της συζήτησης για το τι Δημόσια Τηλεόραση θέλουμε.

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

στην πλατεία Πλαστήρα η αυριανή συγκέντρωση για την κοινωνική ασφάλιση και την ΕΡΤ

κάλεσμα φορέων
«Εμείς οι εκπρόσωποι φορέων που συμμετείχαμε στην σύσκεψη για την κοινωνική ασφάλιση, καταγγέλλουμε  την κυβέρνηση, που με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επέλεξε να βάλει λουκέτο στην ΕΡΤ, πετώντας, στην κυριολεξία, στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους και εργαζόμενες.
Καταδικάζουμε την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία αφαιρεί το δικαίωμα του λαού στη δημόσια ενημέρωση, και την προσπάθεια φίμωσης του 902 που αναμεταδίδει το πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ.

ανακοίνωση των Αγωνιστικών Κινήσεων για τους απεργούς εκπαιδευτικούς της 13 Ιούνη

Χαιρετίζουμε τους απεργούς συναδέλφους μας
ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΡΤ- Καμία απόλυση πουθενά
Κάτω η πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας, των ιδιωτικοποιήσεων και της κρατικής τρομοκρατίας
  • Οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών χαιρετίζουμε  τους συναδέλφους μας που απέργησαν στη γενική απεργία της 13ης Ιούνη, αγνοώντας την επιστράτευση και το κλίμα απειλών και τρομοκρατίας. Και παρά τη στάση της ΟΛΜΕ αλλά και πολλών ΔΣ ΕΛΜΕ που απέφυγαν να καλέσουν σε απεργιακή συμμετοχή. Δεν πρόκειται βέβαια για κάποια «ηρωική» στάση, αλλά για την αναγκαία στις σημερινές συνθήκες ταξική συμπαράταξη με τους χιλιάδες  υπό απόλυση εργαζόμενους της ΕΡΤ και όχι μόνο.

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

το κλείσιμο της ΕΡΤ και η στάση του ΚΚΕ (ένα σχόλιο με αφορμή μια ανακοίνωση)

Για το ζήτημα της ΕΡΤ το ΚΚΕ και κεντρικά και στην Καρδίτσα ακολουθεί μια πολιτική διαφορετική από ότι είχαμε συνηθίσει. Τόσο κεντρικά όσο και τοπικά είναι εμφανής η προσπάθειά του να είναι «μέσα» στις κινητοποιήσεις που γίνονται και να μην περιοριστεί στις δικές του ξεχωριστές κομματικές συγκεντρώσεις όπως έκανε μέχρι τώρα. Παρατηρούμε δηλαδή μια μετατόπιση από την μέχρι σήμερα γραμμή του, κάποια δειλά βήματα διαφοροποίησης της «κομματικοκεντρικής» γραμμής που βαφτίζει «λαϊκή συμμαχία» την συμπόρευση των ΠΑΜΕ-ΠΑΣΥ-ΠΑΣΕΒΕ-ΜΑΣ-κλπ Αυτή την αλλαγή την είδαμε όχι μόνο στην ΕΡΤ αλλά και στην σύσκεψη φορέων της ΕΟΑΣΚ (13/6) όπως και στις πρόσφατες κινητοποιήσεις για τους καθηγητές. Έτσι, από τις ξεχωριστές συγκεντρώσεις, τις ξεχωριστές πορείες και τα «κορδόνια» που παρέτασσε στη κεντρική πλατεία απέναντι σε άλλους απεργούς (μη τυχόν και σμίξει η τρίχα του ΠΑΜΕ με τους υπόλοιπους εργαζόμενους!!!) έχουμε τώρα τη συμμετοχή του σε κοινές συσκέψεις φορέων και σε κοινές διαδηλώσεις. Το ίδιο και στην Αθήνα όπου συμμετείχε στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ έξω από την ΕΡΤ. Μιλάμε άραγε για αλλαγή γραμμής;

Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

απλήρωτοι εργαζόμενοι στο Δήμο Καρδίτσας - έκτακτη Γενική Συνέλευση

ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων  
H βαθιά οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας βυθίζει ολοένα και περισσότερο την Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον πιο κοντινό στον πολίτη θεσμό του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, σε ένα αδιέξοδο ανέχειας και απαξίωσης.
Το πρόβλημα της οικονομικής ασφυξίας που έχει αγγίξει και τον Δήμο μας συνεχώς μεγαλώνει και δεν μπορεί να καταβληθεί η μισθοδοσία σε όλους τους εργαζόμενους του Δήμου, των Νομικών Προσώπων αλλά και των Δημοτικών Επιχειρήσεων αυτού.

υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση

του Συλλόγου Γυναικών Ν. Καρδίτσας
Το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης δεν είναι καινούριο, καθώς εδώ και πολλά χρόνια δρομολογείται η διάλυση του δημόσιου συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης και η κυριαρχία των ιδιωτικών εταιριών στον τομέα αυτό.
Ειδικότερα εδώ και χρόνια η γυναίκα χτυπιέται ιδιαίτερα σκληρά στο ζήτημα αυτό εξαιτίας του αναπαραγωγικού της ρόλου.

Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

μέτωπο αντίστασης-κοινή δράση για ασφάλιση- περίθαλψη-συντάξεις

Την Πέμπτη 13/6/13 στις 7.30 μμ η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας κάλεσε σε σύσκεψη τα ΔΣ των σωματείων των εργαζομένων της πόλης, με θέμα  ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά προβλήματα καθώς και ζητήματα υγειονομικής περίθαλψης, τα οποία έχουν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις λόγω της συνεχούς εφαρμογής των πολιτικών διάλυσης της κοινωνικής πρόνοιας και περίθαλψης και οι οποίες απορρέουν από την κατά γράμμα τήρηση των λεγόμενων μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας.
Η ανταπόκριση ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική και η αίθουσα ήταν γεμάτη τόσο από τους εκπροσώπους, αλλά κυρίως απ' την αγωνία για την οργάνωση της πάλης με σκοπό την υπεράσπιση των συντάξεων, που καταρρέουν λόγω της κλοπής των αποθεματικών των ταμείων με τα γνωστά κουρέματα καθώς επίσης και για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης.    
Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων (Παλαμά, Λεύκης, Ματαράγκας, Προάστιου, Αγίας Τριάδας, Καλογριαννών, Κρανιάς κλπ) και εκπρόσωποι από διάφορους εργασιακούς χώρους (ΕΛΜΕ, σύλλογος δασκάλων, σύλλογος εργαζόμενων ΟΤΑ, σωματείο οικοδόμων, σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων, σωματείο εργαζόμενων στους συνεταιρισμούς κλπ) 

το «μαύρο» στην ΕΡΤ είναι επίθεση στη δημοκρατία. Είστε υπέρ ή κατά κύριοι;

της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Η ανακοίνωση της απόφασης για «μαύρο» στο σήμα της ΕΡΤ αποτελεί ευθεία επίθεση στη Δημοκρατία. Από δω και στο εξής θα βλέπουμε και θα ακούμε μόνο την κυβερνητική φωνή. Πρόκειται για μνημείο αυταρχισμού που γυρνάει την χώρα και το λαό πολλές δεκαετίες πίσω. Ενός αυταρχισμού που φαίνεται απαραίτητος για την κυβέρνηση Σαμαρά προκειμένου να επιβάλλει τις λαοκτόνες πολιτικές της και τα νέα μνημονιακά μέτρα που θέλει να εφαρμόσει στον ελληνικό λαό.

περί διαλόγου

του Απόστολου Βεργίνη
Βλέπω -όλο και πιο σπάνια πια- εκπομπές πολιτικού διαλόγου στην τηλεόραση.
Ποιου διαλόγου άραγε;
Αυτό που γίνεται εκεί πραγματικά, είναι μονόλογοι, διανθισμένοι με ρητορικές ύβρεις.
Τελικά, «βρίζοντας έρχεται η τηλεθέαση» ή «βρίζοντας γίνεται καλύτερα η προπαγάνδα».

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

συνάντηση συντονισμού για τις εξελίξεις στην ΕΡΤ

Προς Συλλογικούς Φορείς της Πόλης και Ομάδες Πολιτών
Σας καλούμε σήμερα Παρασκευή 14/6/2013 και ώρα 8 μμ στο αίθριο της Δημοτικής Αγοράς, προκειμένου να συντονίσουμε την παρουσία μας και τις πρωτοβουλίες μας έως τη Δευτέρα όπου θα πραγματοποιηθεί η πολιτική συνάντηση της συγκυβέρνησης για το θέμα της ΕΡΤ.

Θεωρούμε την συμπαράσταση όλων μας καθώς και την παρουσία σας πάρα πολύ σημαντική 

Ομάδα Πρωτοβουλίας για την ΕΡΤ

το κλείσιμο της ΕΡΤ πυροδοτεί νέες εξελίξεις

του Σωκράτη Βασιλάκου
Σκέφτεται κανείς και μονολογεί, αν πρέπει να πάρει μολύβι και χαρτί για να γράψει, ή να πάρει παλούκια, τσεκούρια και σπαθιά και να βγει στους δρόμους για ένα άγριο κυνηγητό όλων αυτών, που οδήγησαν τη χώρα μας ένα σκαλί πριν την καταστροφή.

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

κάτω από τις αναγκαιότητες οι σημερινές κινητοποιήσεις



Πολύ μικρά τα απεργιακά ποσοστά (πλην εξαιρέσεων πχ ΕΒΕ) και πολύ λίγος, ελάχιστος ο κόσμος που συμμετείχε στις σημερινές (20/6) απεργιακές συγκεντρώσεις στη πόλη μας. Τόσο σ’ αυτή που καλούσε το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων στη Δημοτική Αγορά, όσο και – στη μεγαλύτερη – του ΠΑΜΕ, που καλούσε στη κεντρική πλατεία και στη συνέχεια κατέληξε με πορεία στη Δημοτική Αγορά. Η απουσία εκπαιδευτικών (οι καθηγητές λόγω της επιστράτευσης) ήταν ένας από τους λόγους. Ρόλο έπαιξε επίσης και ο λίγος χρόνος για την προπαγάνδα της απεργίας. Όμως η μη συμμετοχή του κόσμου έχει να κάνει πρώτα και κύρια με την κινηματική ύφεση και υποχώρηση που βιώνουμε εδώ και κάμποσους μήνες. Και βέβαια, καθοριστικό ρόλο έπαιξε και το άσχημο κλίμα από την πρόσφατη «μη απεργία» των καθηγητών με τις τεράστιες ευθύνες των δυνάμεων που συνέβαλαν σ’ αυτή την εξέλιξη.

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

για το κλείσιμο της ΕΡΤ και τις απολύσεις εργαζόμενων

Αρκετοί ήταν οι Καρδιτσιώτες που βρέθηκαν χθες Τρίτη 12/6 στο αίθριο της Δημοτικής Αγοράς, έξω από το δημοτικό ραδιόφωνο, διαμαρτυρόμενοι για το κλείσιμο της ΕΡΤ και εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους.  Παρότι δεν υπήρχε κανένας προγραμματισμός και δεν είχε προηγηθεί κανένα κάλεσμα, ήταν πολλοί αυτοί που συγκεντρώθηκαν για να καταγγείλουν τα «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» της κυβέρνησης που με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με διαδικασίες εξπρές και παρακάμπτοντας ακόμα και αυτές τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες αποφάσισε εν μια νυκτί το κλείσιμο της ΕΡΤ και την απόλυση των πάνω από 2.500 υπαλλήλων της.
Στα θετικά της χθεσινής συγκέντρωσης ήταν ότι για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα (είχε προηγηθεί το εκπαιδευτικό συλλαλητήριο) συνευρέθηκαν εργαζόμενοι, νεολαίοι και συνδικαλιστές απ’ όλες τις δυνάμεις της αριστεράς, χωρίς κομματικές περιχαρακώσεις. Ο καθένας βέβαια με τα προτάγματα και τις ιεραρχήσεις του. Άλλοι αντιδρώντας στις αντιδημοκρατικές ΠΝΠ και άλλοι υπερασπιζόμενοι το δημόσιο χαρακτήρα της ΕΡΤ ως περιουσίας του λαού (!), ως κανάλι ποιότητας, πολιτισμού και πλουραλισμού (!), ξεχνώντας πολύ εύκολα το ρόλο της ως φερέφωνου της εκάστοτε κυβέρνησης. 

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ-ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ-ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
ΣΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ ΣΤ. ΓΚΟΥΛΙΩΝΗ
ΑΠΟ ΤΗΝ
ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Ο συνάδελφος δάσκαλος Στέφανος Γκουλιώνης θα βρίσκεται στην Καρδίτσα την Τετάρτη 7μμ στο ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ. Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΑΣ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ. Αποτελεί δήλωση Συμπαράστασης–Αλληλεγγύης αλλά και συμβολής στις δράσεις-κινήσεις που πρέπει να γίνουν για να ξαναβρεθεί ο Στέφανος στο χώρο εργασίας του. Στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Λάρισας.
Ο συνάδελφος είχε παραπεμφθεί με το πειθαρχικό παράπτωμα της «ανάρμοστης για δημόσιο υπάλληλο συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας» και με απόφαση του υφυπουργού Παιδείας Παπαθεοδώρου τέθηκε σε αναγκαστική αργία με βάση το Ν.4093/2012.

σύσκεψη για το ασφαλιστικό

ανακοίνωση του Δ.Σ. της ΕΟΑΣΚ
Το Δ.Σ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, σας προσκαλεί την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013 και ώρα 7.30 μ.μ, στην αίθουσα της ΤΕΔΚ, στη σύσκεψη που οργανώνει, με Δ.Σ συνταξιουχικών  σωματείων, με Δ.Σ εργατικών σωματείων, συλλόγων ΕΒΕ, αγροτικών συλλόγων, γυναικείων συλλόγων και σπουδαστικών συλλόγων, με θέμα την οργάνωση της πάλης για την υπεράσπιση των συντάξεων και της κοινωνικής ασφάλισης, με δεδομένου ότι η βάρβαρη επίθεση κυβέρνησης, Ε.Ε και κεφαλαίου, έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα και η κατάσταση θα χειροτερεύσει δραματικά το επόμενο διάστημα.

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

με επιτυχία το 1ο αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό τουρνουά 5Χ5

Ολοκληρώθηκε το 1ο τουρνουά ποδοσφαίρου στην Καρδίτσα που διοργάνωσε το Αντιρατσιστικό - Αντιφασιστικό Μέτωπο Αλληλεγγύης Καρδίτσας  το Σάββατο 8-6-2013 στο γήπεδο του ΤΑΥΡΩΠΟΥ.
Μεγάλη  η συμμετοχή,  από 15 ομάδες οι οποίες κατέκλυσαν τα γήπεδα, με πάνω από 90 αθλητές από όλη την Θεσσαλία (συμμετοχές και από Τρίκαλα-Βόλο) ..σε μια ποδοσφαιρική αντιφασιστική γιορτή!!!   Με όλες τις ηλικίες να δίνουν το παρόν .
Πολύς και ο κόσμος που παρακολούθησε ή απλά πέρασε από την αντιφασιστική γιορτή, η οποία κράτησε από νωρίς το απόγευμα μέχρι και τις 9.

Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό τουρνουά 5χ5


τρεις πραγματικές ιστορίες ξενοφοβίας και ρατσισμού

Του Απόστολου Βεργίνη
Α) Ήταν στον τέλος της δεκαετίας του 60, μέσα στην καρδιά της λεγόμενης επταετίας, που μια κοπέλα από την επαρχία, ταξίδεψε στην Αθήνα, για να πάει κάποια πράγματα στην αδελφή της, που σπούδαζε εκεί.
Μόλις έφτασε στην πολυκατοικία που έμενε η αδελφή της, στην είσοδο του ανελκυστήρα, είδε έναν καλοντυμένο κύριο, που της άνοιγε ευγενικά την πόρτα.
Μόνο, που ο κύριος αυτός, ήτανε νέγρος.

Ανακοίνωση της Κ.Ο.Καρδίτσας του ΚΚΕ για την απομάκρυνση του ΤΕΙ Δασοπονίας

Παρά τις θριαμβολογίες και τις διαβεβαιώσεις των «τοπικών παραγόντων» δηλαδή βουλευτών, δημάρχων κλπ τελικά το υπουργείο παιδείας εφαρμόζοντας πιστά τις πολιτικές της τρικομματικής κυβέρνησης και της ΕΕ απομακρύνει το ΤΕΙ Δασοπονίας και φυσικού περιβάλλοντος από την Καρδίτσα και το εγκαθιστά στο Καρπενήσι, αγνοώντας ότι εδώ υπάρχει κατάλληλη επιστημονική υποδομή. Με αυτό τον τρόπο και εξυπηρετώντας και μικροπολιτικά παιχνίδια ουσιαστικά δεν αναστατώνει μόνο την ζωή των σπουδαστών, αλλά το υποβαθμίζει κιόλας. Η εξέλιξη αυτή δεν πρέπει να ξαφνιάζει κανένα. 

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

για την απεργία που δεν έγινε

Παρέμβαση στη κεντρική πλατεία έχει προγραμματίσει για σήμερα Παρασκευή στις 8:30μμ η Κοινή Δράση Εκπαιδευτικών Καρδίτσας με προβολή βίντεο («η απεργία που δεν έγινε» της Ν. Γεωργιάδου) και μοίρασμα προκήρυξης.

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

να διαχειριστούμε τη φτώχεια μας ή να την ανατρέψουμε;

Για την ανακοίνωση
της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας
«ΤΑ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ»

Μήνες τώρα, όχι μόνο μετά αλλά και πριν τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ πριονίζει το κλαδί που κάθεται. Με τις εκλογικές αυταπάτες και τη γραμμή του κυβερνητισμού εκτόνωσε τις αγωνιστικές διαθέσεις ενός κόσμου, ξεφούσκωσε τα κινήματα, άδειασε τους δρόμους και τις πλατείες, ξανάστειλε τον κόσμο σπίτι του. Συνέβαλε τα μέγιστα και έχει την κύρια – όχι όμως και την αποκλειστική – ευθύνη για την κινηματική ύφεση και υποχώρηση. Όπως και πρόσφατα στην κινηματική αναλαμπή των καθηγητών που σε κοινή γραμμή με ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ συμμετείχε στο πραξικόπημα της ΟΛΜΕ και συνέβαλε στο ξεπούλημα των αγωνιστικών διαθέσεων των εκπαιδευτικών. Αυτή τη δεξιόστροφη μετατόπισή του και την ακόμα πιο συστημική προσαρμογή του την πληρώνει με την στασιμότητα και υποχώρηση των ποσοστών του που καταγράφονται πλέον και στα γκάλοπ. 
Βέβαια, «επιστροφή στη πηγή», στο κόσμο, στις πλατείες και στα κινήματα, διακηρύσσει ο Τσίπρας (για να ανακόψει τη φθορά), μόνο που αυτή η «επιστροφή» γίνεται με ακόμα δεξιότερα «μπαγκάζια». Όπως ο «χάρτης αξιοπρεπούς διαβίωσης» που παρουσίασε στην προχθεσινή ομιλία του στη Δραπετσώνα. Μια ομιλία όπου ΔΝΤ, τρόικα, μνημόνια κλπ δεν αναφέρθηκαν ούτε καν σαν λέξεις! Ούτε και αυτό το αγαπημένο του «μερκελιστές» δεν ακούστηκε!  Και ας μην πούμε για καπιταλισμούς, ιμπεριαλισμούς και άλλα τέτοια… κομμουνιστικά! 

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Αλληλεγγύη στον αγωνιζόμενο τουρκικό λαό! Κάτω τα χέρια από τους Τούρκους και Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες!

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας, και η βίαιη καταστολή τους από το τουρκικό φασιστικό κράτος. Οι αναφορές μιλούν για εκατοντάδες συλλήψεις και τραυματισμούς διαδηλωτών, πολλοί από αυτούς σοβαροί, αλλά ακόμα και για νεκρούς.

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Αλληλέγγυα Μονάδα Ανταλλαγών (ΑΛ.Μ.Α.): αυταπάτες ή απλά ανοησίες;

του Νίκου Φιλίππου
Τώρα και στην Καρδίτσα, όπως μας ενημερώνει ανακοίνωση της ΟικόΣφαιρας, «οι πολίτες παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους με σκοπό να αντιμετωπίσουν δημιουργικά και παραγωγικά αυτή τη δύσκολη εποχή», «χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος»! Επικαλούμενοι το παγκόσμιο του εγχειρήματος, προσπαθούν να μας πείσουν ότι η σωτηρία του λαού σ' αυτή τη «δύσκολη εποχή» (τι όρος κι αυτός!) δεν είναι άλλος, παρά η Αλληλέγγυα Μονάδα Ανταλλαγών (ΑΛ.Μ.Α.) που προσφέρεται για κάθε πολίτη, αλλά και για  κάθε επιχείρηση! Θα μπορούσαμε να μην ασχοληθούμε καθόλου με την ανακοίνωση και να τους ευχηθούμε «καλό κατευόδιο- η Παναγιά μαζί σας», αν δεν εμπεριείχε και δεν διαμόρφωνε λαθεμένες και επικίνδυνες λογικές και προσανατολισμούς. Για το σύστημα που ζούμε, για την επίθεση που δεχόμαστε, για το δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε ώστε να διεκδικήσουμε τη ζωή και το μέλλον μας.