για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Νίκες μικρές, αλλά νίκες!

Τελικά οι ανεμογεννήτριες δεν πέρασαν. Οι διαμαρτυρίες και οι κινητοποιήσεις απέδωσαν.  Το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας γνωμοδότησε αρνητικά στο αίτημα της εταιρείας «ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Α.Ε.Ε.» για δημιουργία 3 αιολικών πάρκων και εγκατάσταση 48 γιγαντιαίων ανεμογεννητριών  στη κορυφογραμμή των Αγράφων. Κάτω από την πίεση του κόσμου ο Παπαλός άλλαξε την αρχική του θέση και ψήφισε τελικά «όχι» αφήνοντας έκθετους τους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του που μετά την κωλοτούμπα του Δήμαρχου ψήφισαν λευκό. Η αντίδραση και οι διαμαρτυρίες του κόσμου ανάγκασαν και τις παρατάξεις της
αντιπολίτευσης να ψηφίσουν «όχι» (εκτός του Τσαντήλα που ζήτησε αναβολή). Μπορεί βέβαια όλοι αυτοί να ψήφισαν με το βλέμμα στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Μάη, αλλά το κύριο δεν είναι αυτό. Αυτό που αξίζει να κρατήσουμε είναι η παρέμβαση των πολιτών, η κινητοποίηση του κόσμου, οι διαμαρτυρίες, οι καταγγελίες στα τοπικά ΜΜΕ και τέλος η μαζική παράσταση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που απέτρεψαν αυτό το οικολογικό έγκλημα. Με την πάλη μας λοιπόν μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα, μπορούμε να έχουμε νίκες. Νίκες μικρές, αλλά νίκες! Συσπείρωση και αγώνας χρειάζεται. Και βέβαια, το θέμα δεν έκλεισε. Η εταιρεία μπορεί να επανέλθει με νέο αίτημα ή και να παρακάμψει τελείως το Δημοτικό Συμβούλιο που έτσι και αλλιώς η όποια απόφασή του έχει απλά γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Καμιά επανάπαυση λοιπόν. Αντίσταση, αγώνας, διεκδίκηση. Για τα μικρά αλλά και για τα μεγάλα.    
Κ.
Ανακοίνωση για την αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου έβγαλε και το Συντονιστικό Φορέων:
Το «Συντονιστικό φορέων και πολιτών για την προστασία των Αγράφων» χαιρετίζει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας με την οποία εισηγείται αρνητικά προς την Περιφέρεια όσο αφορά την πρόταση τοποθέτησης αιολικών εγκαταστάσεων (ανεμογεννήτριες) σε κορυφογραμμές βουνών των Αγράφων. Η συντονισμένη δράση των φορέων ήταν καθοριστική στην αποτροπή ενός περιβαλλοντικού εκτρώματος που θα αλλοίωνε δια παντός την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του ορεινού όγκου που διακρίνεται για την απαράμιλλη φυσική ομορφιά και τα παρθένα της οικοσυστήματα. Η Αγραφιώτικη παρακαταθήκη αποτελεί πολύτιμο κεφάλαιο που υπόσχεται σε μας και τις μελλοντικές γενιές την πραγματική πράσινη, βιώσιμη ανάπτυξη.
Είναι ιδιαίτερη χαρά μας που μετά την παρέμβαση συνεργαζόμενων συλλογικοτήτων με τον κοινό σκοπό της προστασίας των Αγράφων, πάρθηκε η χθεσινή απόφαση με συντριπτική συναίνεση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Η απόφαση αυτή ανοίγει έναν μεγάλο δρόμο για την προοπτική του τόπου. Η τοπική κοινωνία και οι ενδιαφερόμενοι φορείς καλούνται, μέσα από γόνιμο και ειλικρινή διάλογο, να αποφασίσουν που και με ποιον τρόπο θα υλοποιούνται τα έργα ανάπτυξης, όπως αυτά της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των οποίων οι φορείς και οι πολίτες της Καρδίτσας είναι βαθιά υποστηρικτές. Το «Συντονιστικό φορέων και πολιτών για την προστασία των Αγράφων» θα είναι άγρυπνος αρωγός σ΄ αυτή τη προσπάθεια.

Συντονιστικό φορέων και πολιτών για την προστασία των Αγράφων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου