για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

ΠΑΣΥ ή ΕΟΑΣΚ;

                                                                                                        Ένα σχόλιο με αφορμή την σημερινή πανθεσσαλική αγροτική σύσκεψη στον Παλαμά
Χρήσιμη και αναγκαία είναι η  πανθεσσαλική αγροτική σύσκεψη που οργανώνεται σήμερα Τρίτη, στις 6:30 το απόγευμα, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Παλαμά από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ). Χρήσιμος και αναγκαίος είναι ο πανθεσσαλικός και πανελλαδικός συντονισμός του αγώνα ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ., χρήσιμη και αναγκαία, απαραίτητη όσο ποτέ, η οργάνωση και ανάπτυξη του αγροτικού κινήματος. Γι αυτό
και η σημερινή σύσκεψη έπρεπε να οργανωθεί καλύτερα και να μην ανακοινωθεί «στο παραπέντε» ώστε να συμμετέχουν περισσότεροι αγροτικοί σύλλογοι και περισσότεροι αγρότες. 
Δεν είναι όμως αυτό το θέμα μας. Εδώ θέλουμε να σχολιάσουμε λογικές και πρακτικές που «καπελώνουν» τα συνδικαλιστικά όργανα των αγροτών και μετατρέπουν τις ομοσπονδίες και τους συλλόγους σε κομματικά παραρτήματα. Τέτοιες λογικές δεν βοηθάνε ούτε στο ζωντάνεμα των αγροτικών συλλόγων, ούτε στην οργάνωση και συσπείρωση των αγροτών, ούτε στο συντονισμό. Και κυρίως δεν βοηθάνε τους αγώνες.
Αφορμή για το σχόλιό μας αποτέλεσε το τελευταίο αγροτικό συλλαλητήριο που έγινε στην Καρδίτσα στις 6 Νοέμβρη, μέρα της πανεργατικής απεργίας, το οποίο ο Ριζοσπάστης και ο 902 το παρουσίαζαν όχι σαν συλλαλητήριο της ΕΟΑΣΚ αλλά σαν συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ όπου (μαζί με το ΜΑΣ, τη ΠΑΣΥ κλπ) συμμετείχε και η ΕΟΑΣΚ!
 Όλες τις μέρες πριν το συλλαλητήριο, τόσο ο Ριζοσπάστης (εδώ και εδώ και εδώ) όσο και ο 902.gr  (εδώ),   διαστρεβλώνοντας και αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, παρουσίαζαν ότι η ΕΟΑΣΚ καλεί τους αγρότες «να πάρουν μαζικά μέρος στο απεργιακό συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ»! 
Τα ίδια έχουμε και τώρα ενόψει της σημερινής αγροτικής σύσκεψης στον Παλαμά. Ο Ριζοσπάστης (εδώ) και ο 902 (εδώ) αφήνουν να εννοηθεί ότι  η σύσκεψη αυτή εντάσσεται σε κάποιον πανελλαδικό σχεδιασμό της ΠΑΣΥ. Παρουσιάζουν δηλ. ότι η σύσκεψη του Παλαμά είναι μια περιφερειακή σύσκεψη ενόψει της πανελλαδικής σύσκεψης που οργανώνει η ΠΑΣΥ την επόμενη Κυριακή 24/11 στη Λάρισα «όπου και θα καθοριστεί στο συνολικό διεκδικητικό πλαίσιο» των αγροτικών κινητοποιήσεων.
Οι αγρότες της Καρδίτσας πρέπει να συσπειρωθούν γύρω από την ΕΟΑΣΚ και να περιφρουρήσουν τον ενωτικό χαρακτήρα της Ομοσπονδίας. Να δημιουργηθούν νέοι ενιαίοι αγροτικοί σύλλογοι σε όσα χωριά δεν υπάρχουν, να ενεργοποιηθούν και να ξαναζωντανέψουν εκεί που υπάρχουν. Η ΕΟΑΣΚ και οι αγροτικοί σύλλογοι δεν είναι παράρτημα της ΠΑΣΥ ούτε κομματικές σφραγίδες αλλά πρέπει να συσπειρώνουν τη πλειοψηφία της φτωχομεσαίας αγροτιάς πέρα και πάνω από κομματικούς διαχωρισμούς. Ο κομματικός εναγκαλισμός δεν μαζικοποιεί αλλά αντίθετα διώχνει κόσμο από τους συλλόγους, τους απομαζικοποιεί. Χρειάζεται δηλαδή να περιφρουρήσουμε την «ενότητα στη βάση» που καταφέραμε στην Καρδίτσα. Αυτή την «ενότητα στη βάση» που τόσα χρόνια μας κρατάει στην πρωτοπορία των αγροτικών κινητοποιήσεων.   Και βεβαίως, μέσα σε τέτοιους συλλόγους, ενωτικούς-μαζικούς-δημοκρατικούς, μπορεί και πρέπει να μπαίνουν οι απόψεις και οι πολιτικές του καθένα, να αντιπαρατίθενται μεταξύ τους και να δοκιμάζονται, πάντα μπροστά στους αγρότες και με τους αγρότες. Αν θέλουμε να μαζικοποιηθούν τα όργανα πάλη της αγροτιάς, αν θέλουμε να ανασυγκροτηθεί το αγροτικό κίνημα.
ΣΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου