για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

βλαχοδήμαρχοι;

ένα σχόλιο για το κάλεσμα

της Ομάδας Πολιτών για την Καρδίτσα

 
Άρχισαν τα όργανα…  Τα «αυτοδιοικητικά» όργανα. Δίνουν και παίρνουν στις τοπικές εφημερίδες οι «διαρροές» για ενδιαφερόμενους δημαρχιακών θώκων, Τσαντήλας και Χάρμπας έστησαν δημοτική κίνηση («ανεξάρτητη» παρακαλώ…) και άρχισαν ήδη περιοδείες, η Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ, μήνες τώρα,  ψάχνεται στα χωριά και «καπαρώνει» υποψήφιους, οι Βερίλης και Σια δηλώνουν παρών, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αναζητούν «ανεξάρτητους», «υπερκομματικούς», «καταξιωμένους» και «με προσφορά στα κοινά» υποψήφιους... Εσχάτως, για το Δήμο Καρδίτσας μας προέκυψε και Ομάδα Πολιτών η οποία, όπως μας πληροφορεί κείμενο που δημοσιεύθηκε στα τοπικά ΜΜΕ, ανέλαβε «πρωτοβουλία για μια  ριζοσπαστική αυτοδιοικητική παρέμβαση στα Κοινά». Ένα κείμενο με το οποίο κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει. Ξεχειλίζει από «δημοκρατία», «αυτοδιοίκηση», «συμμετοχή»… Τόσο στρογγυλεμένο και τόσο γενικόλογο που θα το συνυπέγραφε ο καθένας. Από τον Παπαλό μέχρι τον Βερίλη, και από τον Τσιάκο μέχρι τον Λέμα και τον Καρδαρά. Σε μια περίοδο που μέγα ζητούμενο παραμένει η οργάνωση της πάλης και των αντιστάσεων του λαού για να ανακοπεί-ανατραπεί η βάρβαρη πολιτική, κάποιοι της αριστεράς μας «δραπετεύουν» δια των εκλογών (και κάποιοι άλλοι δια της «λαϊκής εξουσίας»).

Μια γραμμή διαλυτική για το κίνημα και υπονομευτική για τους αγώνες. Εκλογές νάναι λοιπόν και ότι νάναι. Για τη «δημοκρατική ανατροπή» (στη χώρα) ή – έστω – «για αλληλέγγυο και δημοκρατικό Δήμο» (στη Καρδίτσα). Όπου γάμος/κάλπη και χαρά, η Βασίλω/η αριστερά μας πρώτη. Ίσως ο Τσίπρας βιάστηκε να μιλήσει για «βλαχοδήμαρχους». Ίσως έπρεπε πρώτα να κοιτάξει στα του οίκου του.

«Μα – θα μας ρωτήσουν – δεν χρειάζεται παρέμβαση στα τοπικά ζητήματα;» Βεβαίως και χρειάζεται. Εστίες αγώνα, εστίες αντίστασης παντού. Όπου ζούμε, όπου δουλεύουμε, όπου σπουδάζουμε. Πρωτοβουλίες, επιτροπές, συλλογικότητες, σωματεία, σύλλογοι, συνδικάτα. Μέτωπο Λαϊκής Αντίστασης. Η παρέμβαση στα «τοπικά» δεν περνά μέσα από «αυτοδιοικητικά» εκλογικά σχήματα αλλά έξω, κόντρα και ενάντια στους υδροκέφαλους μηχανισμούς του Καλλικράτη. Κόντρα και ενάντια στην κεντρική εξουσία αλλά κόντρα και ενάντια και στους Καλλικρατικούς Δήμους που αποτελούν προέκταση - μακρύ χέρι του κράτους. Που ούτε «κύτταρο της δημοκρατίας» είναι, ούτε έχουν καμιά σχέση με τη λαϊκή αυτοδιοίκηση. Που αποψιλωμένοι από πόρους, εξουσίες, αρμοδιότητες χρησιμεύουν μόνο ως φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί και ιμάντες μεταβίβασης των κεντρικών κυβερνητικών επιλογών. Που έχουν τόση «αποκέντρωση» (για νεκροταφεία και σκουπίδια…) όση για να ενισχύεται ο συγκεντρωτισμός της κεντρικής εξουσίας. Που αποτελούν «θερμοκήπια» μαύρης εργασίας και «εργαστήρια» εφαρμογής κάθε νέας αντεργατικής ρύθμισης και ελαστικής εργασιακής σχέσης. Που αποξενωμένοι από το δημότη και την «τοπική κοινωνία» χρησιμεύουν μόνο ως μηχανισμοί ενσωμάτωσης και αποπροσανατολισμού των λαϊκών αντιστάσεων.

Ναι λοιπόν στη συμμετοχή, στη συμπόρευση, στη κοινή δράση. Κόντρα στην αδράνεια, στην αδιαφορία, στην ατομικότητα. Αλλά και κόντρα στις «αυτοδιοικητικές» αυταπάτες, στην ενσωμάτωση και στον εκλογικό κρετινισμό. 

Σ.Κ.

Υ.Γ.: Στέκομαι στα πολιτικά ζητήματα και αποφεύγω να αναφερθώ στα περί «αμεσοδημοκρατίας», «ανοιχτές διαδικασίες», «ξεκινάμε από την αρχή» και άλλα τέτοια. Η γυναίκα του καίσαρα δεν πρέπει να φαίνεται αλλά και να είναι…

 

Ολόκληρο το Κάλεσμα της Ομάδας Πολιτών για την Καρδίτσα:

 

Είμαστε αυτοί που συναντηθήκαμε στις απεργίες, στις πλατείες , στις διαδηλώσεις,  κόντρα στα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις , κόντρα σ’αυτά που μας  γυρίζουν  σ’έναν κοινωνικό μεσαίωνα. Μας ενώνει η αντίθεσή μας στη μετατροπή του κυττάρου της δημοκρατίας, της λαϊκής  αυτοδιοίκησης, σε διεκπεραιωτικό  και  φοροεισπρακτικό μηχανισμό της εκάστοτε εξουσίας.
Μας ενώνει η αντίθεση σε λογικές ανάθεσης και μηχανισμούς εξυπηρέτησης και το ότι η συλλογική στάση αποτελεί  το πρώτο βήμα σ΄αυτή την προσπάθεια.
Είμαστε αυτοί που επιλέξαμε, να ζούμε σ’ αυτόν τον τόπο, που βιώνουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας, την ανεργία, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος,  την δυσπραγία, την έλλειψη υποδομών, την έλλειψη δημοκρατίας και συμμετοχής, και που θέλουμε να δούμε τον τόπο μας… αλλιώς, που αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με τη λογική της κριτικής «εκ του ασφαλούς», της σιωπής, της αδράνειας, της αδιαφορίας και της ατομικότητας
Είμαστε αυτοί που έχουμε όραμα   για ανθρώπινες πόλεις, για  την αξιοπρέπεια στην καθημερινή ζωή,  που θέλουμε ένα ανοιχτό, αλληλέγγυο και δημοκρατικό Δήμο χωρίς αποκλεισμούς, , με κοινωνική αλληλεγγύη, με ισότητα και με σεβασμό στη διαφορετικότητα, που βαθιά πίστη μας είναι πως η  ΠΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ, και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για μια  ριζοσπαστική αυτοδιοικητική παρέμβαση στα Κοινά, με σκοπό τη συνδιαμόρφωση ανθρώπινων όρων ζωής στον τόπο μας. Είμαστε αυτοί που θέλουμε  να βγει η πολιτική από τα τοπικά κέντρα εξουσίας και τα γραφεία «παραγόντων και παραγοντίσκων» και να γυρίσει εκεί που ανήκει, στις γειτονιές, στις πλατείες, στο χωριό και τους χώρους δουλειάς. Να γίνει υπόθεση των πολιτών. Στεκόμαστε απέναντι και κόντρα στην αποξένωση , την αδιαφορία για τα κοινά, τον ατομικισμό και την αντικοινωνική συμπεριφορά, που είναι οι «μαύρες τρύπες» στην κοινωνική ταυτότητα της πόλης.
Πιστεύουμε
-Στη δύναμη της τοπικής κοινωνίας ,της κοινότητας ,και  της συνοικίας.
-Στη συμμετοχή των πολιτών στο σχεδιασμό , στη λήψη των αποφάσεων και στην υλοποίησή τους.
- Λειτουργούμε  αμεσοδημοκρατικά και με ανοιχτές συνελεύσεις.
-Θέλουμε λύσεις στα τοπικά  όχι με τοπικίστικη  λογική
- Προσδιοριζόμαστε πολιτικά  με βάση τα κοινωνικά προβλήματα έξω από κομματικούς σχεδιασμούς και μικροκομματικά οφέλη.
- Οραματιζόμαστε μια τοπική αυτοδιοίκηση  που να υπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών και ιδιαίτερα των πιο αδύναμων , είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με  λογικές  διαχείρισης , με όσους ‘’μαυρίζουν’’ την ζωή μας, με όσους είναι υποταγμένοι σε  αντιδημοκρατικές λογικές και τακτικές.
Στην απόπειρα μας για συμπόρευση και συνδιαμόρφωση των σκέψεων και προτάσεων μας, καλούμε τον εργαζόμενο, τον άνεργο, τον αυτοαπασχολούμενο, τον αγρότη, τον σπουδαστή, τον κάθε πολίτη,
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 10:30πμ ΣΤΟ ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ
Ξεκινάμε από την  αρχή.
Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΟΥ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ
Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΟΥ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ
Τα μέλη του συντονιστικού
Αντωνίου Ηλίας
Βαρελάς Βάϊος
Γκαραγκάνης Αναστάσιος
Ζαφειρόπουλος Στέφανος
Καλταπανίδης Γιάννης
Καρατζιάς Νίκος
Κατσίκης Γιώργος
Λάππα Κρίστα
Νικολοπούλου Σούλα
Παντζάκης Βασίλης
Παύλου Φρόσω
Τάντος Βάϊος

Τσόγκας Τέλης

1 σχόλιο:

  1. η προσπάθεια πάντως που γίνεται είναι στην κατεύθυνση της δημιουργίας μιας ανοιχτής πλατφόρμας διαλόγου και παρέμβασης για τον Δήμο και όχι οποιασδήποτε "δραπέτευσης". Άλλωστε ο καθένας από εμάς δεν έχουμε μόνο μια διάσταση και δράση. Η κατεύθυνση λοιπόν παραμένει το θέμα είναι να είμαστε αποτελεσματικοί και να λειτουργούμε επί της ουσίας και βέβαια να έχουμε συνεχή παρουσία γιατί η δημοκρατία απαιτεί καθημερινή εμπλοκή και περιφρούρηση.... μην ξεχνάμε πως η δική μας απουσία από τα κοινά έχει δώσει τον απόλυτο έλεγχο σε πάσης λογής παράγοντες παραγοντίσκους μάγους και σαμάνους της αυτοδιοίκησης....

    ΑπάντησηΔιαγραφή