για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

οι αποσπάσεις ένα ακόμα αποκαλυπτικό βήμα για τα σχέδια του Υπουργείου

του Τάσου Γκαραγκάνη
Περίμενα με ανυπομονησία τις αποσπάσεις όχι μόνο στο Νομό μας αλλά και σε όλη την Ελλάδα και αυτό που επιβεβαιώθηκε ήταν η βαθιά περιφρόνηση των αναγκών των εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών.
Τις αποσπάσεις που «μαγείρευε» για μέρες το Υπουργείο, τις παρουσιάζει ως τετελεσμένο λίγο πριν την έναρξη των μαθημάτων για να μηδενίσει, ελπίζει, τις αντιδράσεις. Αυτές οι αποσπάσεις έρχονται σε συνέχεια των μηδενικών διορισμών και των  ελάχιστων προσλήψεων αναπληρωτών. Αποτελούν το νέο κύμα επίθεσης της κυβέρνησης, της τρόικας ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ και του κεφαλαίου απέναντι στα δικαιώματα της εργαζόμενης πλειοψηφίας και στο δημόσιο δωρεάν σχολείο για την υλοποίηση τόσο των μνημονιακών δεσμεύσεων όσο και των γενικότερων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. 

Μετά το ρίξιμο στον καιάδα της ανεργίας χιλιάδων εκπαιδευτικών της Β’ βάθμιας και άλλων δημοσίων υπαλλήλων θέλουν τους προς το παρόν εναπομείναντες να εργάζονται σε συνθήκες δουλοπαροικίας σε μια χώρα με ξεπουλημένο το δημόσιο πλούτο και διαλυμένη κάθε κοινωνική δομή.
Καταδικάζουν τους εκπαιδευτικούς (μόνιμους και αναπληρωτές – όσοι υπάρχουν ακόμα) σε αιώνια περιπλάνηση με μισθούς που δε φτάνουν ούτε καν για επιβίωση, σε διάλυση των οικογενειών τους και τελικά σε παραίτηση ή άδειες άνευ αποδοχών ώστε να «πιάσουν» το νούμερο των αποχωρήσεων και τη μείωση του μισθολογικού κόστους, καταδικάζοντας στην ανεργία και την έξωση από την εκπαίδευση χιλιάδων νέων συναδέλφων αναπληρωτών.
Υλοποιούν σχεδιασμό για ένα δημόσιο σχολείο που θα λειτουργεί φτηνά και με ελάχιστο φοβισμένο προσωπικό – έτοιμο για όπου διατάξει η υπηρεσία. Σχεδιάζουν ένα στα λόγια Δημόσιο υπεραντιδραστικά αναδιοργανωμένο των χιλιάδων διαθεσιμοτήτων – απολύσεων, όχι για να παρέχει δημόσια – δωρεάν υγεία, παιδεία, ασφάλιση κι άλλα αγαθά, αλλά για να υποτάσσεται στο κεφάλαιο και την αγορά.
Για αυτό και αδιαφόρησαν για τα χιλιάδες πραγματικά κενά όλο το καλοκαίρι, δεν έκαναν κανένα διορισμό και επιδιώκουν την εσωτερική λειτουργική σύμπτυξη τμημάτων ακόμα και με μεταφορά μαθητών από σχολείο σε σχολείο και τη μη λειτουργία υποστηρικτικών δομών (τμήματα ενισχυτικής, ολοήμερα, τμήματα ένταξης). Ειδικά για την Καρδίτσα η χρονιά θα ξελινήσει με λιγότερους εκπαιδευτικούς από τις ανάγκες των σχολείων (εκτός των γυμναστών για το ζήτημα των οποίων χρειάζεται ειδική ανακοίνωση μιας και άπτεται των μετατάξεων) και με τις ελλείψεις να βαίνουν διογκούμενες στην πορεία της χρονιάς αφού δεν υπάρχει πρόβλεψη ούτε για προγραμματισμένες εκπαιδευτικές ή αναρρωτικές άδειες. Σύμφωνα με στοιχεία Αιρετού της Θεσσαλίας στο ΑΠΥΣΠΕ τα κενά μετά τις αποσπάσεις είναι για την Καρδίτσα :ΠΕ 70 :-2 ,ΠΕ 60:-12
Σε αυτά τα κενά θα πρέπει να προσθέσουμε και αυτούς τους εκπαιδευτικούς που φύγανε για το εξωτερικό που δεν είναι λίγοι περίπου 7-10 σε κάθε ΠΥΣΠΕ, καθώς και αυτούς που φύγανε για άλλα ΠΥΣΠΕ της χώρας πάλι περίπου 7-10.
Για αυτό κρατούν στην ομηρία «της, ανά πάσα στιγμή, μετακόμισης» χιλιάδες εκπαιδευτικούς κάθε ειδικότητας που θα σταλθούν σαν άλλου τύπου επιστρατευμένοι – μετατασσόμενοι  να μπαλώσουν τις τρύπες. Για αυτό προετοιμάζουν το νέο κύκλο συγχωνεύσεων, αλλαγές στο πρόγραμμα, αύξηση μαθητών, την αξιολόγηση - αυτοαξιολόγηση κλπ που θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε νέες διαθεσιμότητες- απολύσεις.
Για αυτό στελεχώνουν με χιλιάδες αποσπάσεις ημετέρων χωρίς κριτήρια και κατά προτεραιότητα τις διοικητικές ιεραρχικές δομές της εκπαίδευσης ώστε το πλέγμα πειθάρχησης – εφαρμογής των αντιεκπαιδευτικών και αντιλαϊκών πολιτικών τους να προχωρά απρόσκοπτα ενώ δεν καλύπτουν με αποσπάσεις και προσλήψεις αναπληρωτών τα κενά που οι ίδιοι παραδέχονται την ύπαρξή τους.
Οι πολιτικές και οι πρακτικές της κυβέρνησης αποπνέουν τη δυσωδία της σύγχρονης φεουδαρχίας του κεφαλαίου: Λίγα σχολεία της «αριστείας», κάμποσοι βασσάλοι-τοποτηρητές της εξουσίας στη διοικητική πυραμίδα και χιλιάδες εξαθλιωμένοι εκπαιδευτικοί και μαθητές χωρίς πολλά δικαιώματα, στις τάξεις των σχολείων του λαού.
Συνένοχη η συνδικαλιστική γραφειοκρατεία των ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ/ΔΗΣΥ τάχα θλίβεται για το φαινόμενο των λίγων αποσπάσεων ενώ:
-          Όλο το καλοκαίρι δεν είπε κουβέντα για τους διορισμούς, για τα κενά, για τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων.
-          Όλο το καλοκαίρι οι αιρετοί της έκαναν μείζον θέμα μόνο την ημερομηνία των αποσπάσεων. Ζητιάνευαν την  εύνοια του Υπουργείου με αντάλλαγμα τη σιωπή τους στα κρίσιμα ζητήματα των απολύσεων, απέφυγαν κάθε κινητοποίηση των εκπαιδευτικών για ακύρωση των διαδικασιών που κατηγορούσαν οι ίδιοι ως παράτυπες και αστείες. Ακόμα και με το πρόγραμμα δράσης που ανακοίνωσαν στις 6/9, τοποθετούν την ολομέλεια προέδρων στις 26/9, δηλαδή τη 10η μέρα της απεργίας των καθηγητών(!!!) και μακριά από τη 12/9 που ζητούν οι σύλλογοί.
Κι όλα αυτά προσφέροντας μεγάλη εκδούλευση στην κυβέρνηση και ταυτόχρονα στέλνοντας της μήνυμα ότι είναι τα «καλά» παιδιά και η εκπαίδευση δε θα πάει ενωμένα και συντονισμένα στο δρόμο του αγώνα
Και η κυβέρνηση απάντησε σε όλες τις εκδουλεύσεις με 900 αποσπάσεις στις 7.000!
Eίναι ανάγκη η άμεση κάλυψη όλων των κενών και 2ης φάσης αποσπάσεων που πρέπει να γίνει ΤΩΡΑ. Αυτό να είναι η απαρχή για το απεργιακό «τσουνάμι» που πρέπει να συμβάλουμε σαν κλάδος να σηκωθεί μαζί με τους καθηγητές και κάλεσμα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Οι έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν έως τις 11 Σεπτέμβρη και η ολομέλεια προέδρων στις 12 Σεπτέμβρη να αποφασίσουν αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης σε συμπόρευση με τη Β’ βάθμια εκπ/ση και με πενθήμερες από 16/9.
Δε θα αποδεχτούμε καμία απόπειρα να χρησιμοποιηθούν οι συνελεύσεις ως χαρτί διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση. Οι Γ.Σ. και η ολομέλεια προέδρων θα γίνουν για να αποφασίσουμε απεργιακή συμπόρευση με τους καθηγητές με πενθήμερες από 16/9 και όχι για να γίνει ο κλάδος ο Ιούδας με τα τριάκοντα αργύρια (των αποσπάσεων) όπως το 1997!
ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΓΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

Γκαραγκάνης Τάσος, Δάσκαλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου